Publicat: 13 Septembrie, 2012 - 09:41
Share
Cum se procedează la deschiderea unui depozit bancar la termen

Oferta bancherilor de dobânzi la depozite bancare pentru economiile populaţiei în lei sau valută variază foarte mult, cu diferenţe de câteva procente între bănci - conform site-ului money.center.ro.

Odata cu oprirea Bancii Nationale din ciclul de reducere a dobanzii de politica monetara si a cresterii dobanzilor din piata monetara din aceasta vara, bancherii au renuntat sa mai reduca dobanda pentru depozite la termen in lei, in timp ce la euro sau dolari ofertele sunt in continuare generoase, avand in vedere recenta reducere a dobanzii de catre Banca Centrala Europeana si valorile minime ale Euribor.

Dobanzile urca pana la 7% la lei si la peste 5 procente pentru economiile in euro.

In cazul bancilor cu o cota de piata importanta si o retea puternica de agentii bancare, dobanda platita la depozitele in lei a scazut puternic in acest an, acestea platesc doar in anumite conditii dobanzi bancare mai mari de 6 procente. In schimb, criza care afecteaza in special zona euro si reducerea semnificativa sau chiar stoparea finantarii din partea bancilor mama, a facut ca la nivelul ofertei de dobanzi la valuta si in special pentru economiile in euro, sa avem dobanzi care se apropie tot mai mult de cele platite la lei.

Pentru depozitele bancare la termen in lei dobanda maxima oferita de bancile din Romania a coborat de la 8% cat era la inceputul anului la un maxim de 7.25% pentru scadente la 6 luni, in timp ce pentru cele economiile in euro, romanii pot plasa economiile la dobanzi care ajung la peste 5 procente. Cele mai mari dobanzi sunt platite acum catre clientii care isi constitue depozitele prin internet banking sau isi vireaza salariul printr-un cont curent deschis la banca.

Cele mai bune dobanzi pentru depozite la termen in Euro:

Astfel, puteti alege o dobanda de 5.36% la Alpha Bank prin intermediul depozitului Tax Protect pe 16 saptamani, unde suma minima este de 15 euro iar cea maxima de 100.000 euro sau oferta Unicredit Tiriac pe 7 ani cu o dobanda de 5.5% si o suma minima de 1.000 euro.

O dobanda de 4.80% pe 5 luni ofera Piraeus Bank prin depozitul Olimpic, pentru care aveti nevoie de minim 250 euro si o singura prelungire automata, la urmatoarea scadenta suma din depozit este transferata in contul curent.

Banca Romaneasca, o banca cu capital elen, plateste o rata a dobanzii fixa de 4.888%, la constituirea depozitului, pe termen de 120 zile, iar suma minima este de 150 euro. O alta banca cu capital grecesc, Bancpost plateste pentru economiile in euro o dobanda maxima de 4.25% la scadenta pe 4 luni.

Cea mai mare banca din Romania dupa valoarea activelor detinute a redus dobanda la depozitul BCR Maxiplus pe 2 ani la 3.25% pe an, cu un plus de 0.25% daca depozitul este constituit prin internet sau telefon, de la peste 4 procente la inceputul anului.

Volksbank, prin intermediul depozitului Patinum Extra, plateste o dobanda de 4.50% la euro, pe termen de 12 luni, suma minima solicitata de banca in acest caz este de doar 10 euro, iar la scadenta retragerile de numerar nu sunt comisionate de catre banca.

Ce trebuie sa stiti inainte de a deschide un depozit bancar la termen:

- care este rata dobanzii pentru depozitul la termen;
- care este tipul de dobanda fixa sau variabila;
- care este suma minima solicitata de banca pentru a deschide un depozit la termen;
- daca la termen depozitul se reinoieste automat sau nu;
- conditiile pentru retragerea depozitului inainte de scadenta, dobanda oferita pana la acel moment sau existenta unei penalizari;
- comisioanele necesare pentru deschiderea de depozite la termen;
- daca este necesara existenta unui cont curent;
- daca se pot face depuneri sau retrageri ulterioare, pana la scadenta;
- valoarea comisionului de retragere numerar;

Principalele costuri pentru depozitele bancare la termen sunt: comisionul de retragere numerar, comisionul pentru deschidere si administrare lunara cont curent (daca este cazul).