Publicat: 2 Ianuarie, 2015 - 16:18
Share

Avionul AirAsia, dispărut duminică deasupra Mării Java cu 162 de oameni la bord, ar fi aterizat forțat pe apă și apoi s-a scufundat, apreciază mai mulți experți în aviație după analiza primelor indicii, transmite AFP.

Primul detaliu care acreditează această ipoteză este că emițătorul pentru localizare de urgență (ELT) nu a transmis niciun semnal. În cazul unui impact urmat de avarierea avionului, indiferent dacă se produce pe sol sau pe apă, dispozitivul transmite un semnal. Inexistența unui asemenea mesaj poate indica faptul că echipajul ar fi reușit o aterizare de urgență pe apă și fuselajul aparatului nu s-a dezintegrat.

Epava avionulului va fi căutată în continuare sub apă, relatează BBC News Online.

O echipă franceză de investigaţii va încerca să localizeze cutia neagră a avionului cu ajutorul unor dispozitive cu detecţie senzorială. Şeful poliţiei din Indonezia, Bambang Soelistyo, a declarat că epava avionului şi cadavrele victimelor se află pe o suprafaţă de 5 kilometri pătraţi în Marea Java.

”Scufundătorii sunt pregătiţi, iar prioritatea este găsirea avionului. Sper că vom avea un rezultat important astăzi”, a declarat oficialul.

Nave, elicoptere şi avioane au fost trimise în încercarea de a găsi victimele tragediei, majoritatea oamenilor de la bordul avionului fiind încă dispăruţi.

Condiţiile meteo sunt însă ”cel mai mare obstacol” pentru operaţiunile de căutare. Valurile înalte de aproximativ 4 metri îngreunează sarcina scufundătorilor.