Publicat: 16 Octombrie, 2020 - 13:59
Share
"Dacia Felix. Trecutul glorios al României" şi "Originile Europei. Civilizaţii preistorice între Carpaţi şi Dunărea de Jos"

Număr record de vizitatori înregistrat de expoziţiile "Dacia Felix. Trecutul glorios al României" şi "Originile Europei. Civilizaţii preistorice între Carpaţi şi Dunărea de Jos, organizate de Muzeul Naţional de Istorie a României în cadrul Festivalului EUROPALIA 2019/2020

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a avut onoarea şi bucuria de a participa la cea de-a 27-a ediţie a Festivalul Internaţional de Artă EUROPALIA, ediţie dedicată României. Proiect cultural de mare anvergură, Europalia România s-a desfăşurat în perioada 2 octombrie 2019 - 2 februarie 2020 , cu unele evenimente prelungite până în aprilie 2020, în Belgia. Participarea României la Festivalul EUROPALIA a fost asigurată de Institutul Cultural Român (ICR), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Secretariatul General al Guvernului.

MNIR a coordonat, în acest prestigios cadru, realizarea a două mari proiecte expoziţionale: "Dacia Felix. The Glorious Past of Romania"/"Dacia Felix. Trecutul glorios al României", la Muzeul Galo-Roman din Tongeren (19 octombrie 2019 - 26 aprilie 2020) şi "Originile Europei. Civilizaţii preistorice între Carpaţi şi Dunărea de Jos", la Muzeul Grand Curtius din Liege (8 noiembrie 2019 - 26 aprilie 2020). Expoziţiile au fost organizate de MNIR, în colaborare cu 35 de instituţii de profil din ţară, beneficiind de excelenta relaţie instituţională cu Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Ministerului Afacerilor Externe, precum şi al organizaţiilor belgiene partenere.

Expoziţiile au adus în atenţia publicului şi a specialiştilor unele dintre cele mai valoroase piese arheologice din patrimoniul istoric al României, oferind prilejul unui amplu şi inedit periplu prin civilizaţiile/culturile arheologice preistorice şi antice documentate în cuprinsul spaţiului românesc actual. Printre cele mai spectaculoase piese din patrimoniul cultural românesc expuse în cadrul expoziţiilor din Belgia se numără: "Gânditorul" şi "Femeie şezând" (pereche de statuete descoperite în necropola neolitică de Cernavodă, jud. Constanţa, cultura Hamangia, prima jumătate a mileniului V a. Chr.), depozitele de bronzuri de la Apa (jud. Satu Mare) şi Ighiel (jud. Alba), datând din perioada mijlocie a epocii bronzului (prima jumătate a mileniului II a. Chr.); podoabe din aur aparţinând tezaurelor de la Sarasău (jud. Maramureş) şi Hinova (jud. Mehedinţi), datând de la finalul epocii bronzului (sfârşitul mileniului II a. Chr.); podoabe din sticlă şi chihlimbar din Peştera Cioclovina (jud. Hunedoara), Rhyton-ul din argint descoperit la Poroina Mare, judeţul Mehedinţi, datând din secolele IV-III a. Chr., o piesă excepţională a orfevrăriei traco-getice, precum şi Coiful getic de la Coţofeneşti, comuna Poiana Vărbilău, judeţul Prahova, datând din prima jumătate a secolului al IV-lea a.Chr, piesă din aur masiv, cântărind 821,35 grame.

Cele două proiecte expoziţionale s-au aflat în topul celor peste 250 de evenimente care s-au desfăşurat în cadrul Festivalului Europalia România, înregistrând un număr record de vizitatori. Astfel, în condiţiile în care perioada de vizitare a expoziţiilor a fost afectată de răspândirea virusului Covid - 19, peste 548.901 de vizitatori direcţi şi aproximativ 1 000 000 de vizitatori indirecţi (prin intermediul reţelelor de socializare şi al presei ) s-au bucurat de expoziţiile organizate la Muzeul Galo-Roman din Tongeren şi la Muzeul Grand Curtius din Liege.

Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia şi în ţări învecinate - Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania sau Marea Britanie.