Publicat: 12 Iunie, 2012 - 21:00
Share

Muzeul Național al Țăranului Român organizează Joi, 14 Iunie, ora 18.00, vernisajul celei de-a treia expoziții a Muzeului Copilăriei, "Lucruri mici pentru nevoi mari", care va avea loc la Sala Irina Nicolau.

Cea de-a treia expozitie dedicata Muzeului Copilariei, Lucruri mici pentru nevoi mari, isi propune sa paseasca in lumea lucrurilor de care copilul are nevoie zi de zi: hrana, haine, igiena, sanatate, mobilier si instrumentar gospodaresc pe masura lui.

Ca si pana acum, vom face acest demers referindu-ne atat la fenomenele traditionale, cat si la transformarile lor contemporane. In plus, vom incerca sa evidentiem specificul romanesc (pe cat posibil si zonal), in contextul unui model european comun.

In lumea satului, obiectele destinate copilului, vazute prin prisma mentalitatii traditionale, poseda – in majoritatea cazurilor – pe langa functia practic utilitara si o valoare metafizica. Aceasta insusire confera lucrurilor posibilitatea de a transforma un anumit spatiu in spatiu protejat, boala in sanatate, caracterul copilului sau chiar si destinul sau. Recuzita copilului se detaseaza in mod net din inventarul mobilierului si pieselor de uz casnic taranesti tocmai prin surplusul de incarcatura simbolica cerut de vulnerabilitatea pruncului.

La oras, copilul e ajutat sa se dezvolte usor si armonios prin miniaturizarea obiectelor care ii sunt destinate sau prin coduri de culoare (de exemplu, rosu / verde pentru talpa incaltarii drepte sau stangi), dar preocuparea pentru protejarea lui in raport cu cele nevazute s-a pierdut cu trecerea timpului.
Si totusi, poate descoperim ca iconita de la capul patutului sau fundita rosie cusuta pe boneta marturisesc altceva...

Expozitia Lucruri mici pentru nevoi mari va putea fi vizitata pana pe 15 iulie 2012, de marti pana duminica, intre orele 10.00 – 18.00.

Intrarea este libera.