Publicat: 19 Ianuarie, 2016 - 15:51
Share

Ministrul Educației, Adrian Curaj, a vorbit, marți, într-o conferință de presă de la Palatul Victoria, despre modificările din legea educației care vor apărea ca urmare a scandalurilor lucrărilor de doctorat scrise în penitenciare.

"Legea 206, din 2014 stabilea că sunt două categorii de deținători de doctorat- a fost anulată acest articol. Am mai modificat un articol. Articolul 14, acolo unde sunt reglementate sancțiunile, am scos două reglementări. Una legată de retragerea titlului de doctor. Și cealaltă legată de retragerea conducerii de doctorat. Foarte clar și lămurite. Nu sunt în atribuția consiliului național de etică. Vor fi în atribuțiile universităților și a CNATDCU. Vom avea modificari, și vom avea o ordonanță de urgență pentru legea educației, iar după această ordonanță de urgență, vom veni cu hotărâri de guvern și ordin de ministru care depind de această ordonanță", a declarat ministrul.

Guvernul a aprobat, marți, o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii astfel încât demnitarii acuzaţi de plagiat nu vor mai fi verificaţi de Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei, cazurile lor urmând să fie analizate, la fel ca toate tezele de doctorat, de universităţi. 
    
Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare prevede abrogarea articolelor prin care demnitarii erau exceptaţi de la normele generale ale legii. De asemenea, ministrul Educaţiei Adrian Curaj a precizat doar universităţile vor putea retrage titlul de doctor în cazul demnitarilor care au plagiat. 
    
Concret, este vorba despre abrogarea art. 4 - 2 (3) din lege, potrivit căruia "se exceptează de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizările sau contestaţiile care vizează conducători de instituţii şi unităţi de cercetare-dezvoltare ori de instituţii publice, membri ai consiliilor de administraţie, ai comitetelor de direcţie, ai consiliilor ştiinţifice sau ai comisiilor de etică ale instituţiilor şi unităţilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu funcţii de demnitate publică, care sunt analizate direct de Consiliul Naţional de Etică".