Publicat: 2 Decembrie, 2013 - 15:28
Share

Candidatul de stânga, înfrânt în alegerile prezidenţiale din Honduras, soţia fostului lider Manuel Zelaya, a condus demonstraţia la care participau mii de suporteri ai acesteia, pe străzile capitalei Tegucigalpa, acuzând autorităţile de fraudare a rezultatului alegerilor.

 

Juan Hernandez, candidatul Partidului Naţional, preşedinte al Congresului, a câştigat alegerile de săptămâna trecută cu 36,8 la sută din voturi, conform tribunalului electoral din Honduras.

Xiomara Castro a fost candidatul Partidului Libertate şi Renaştere (LIBRE), o coaliţie de politicieni de stânga, sindicate şi grupuri ale minorităţilor etnice, fondat de soţul său. Aceasta a ieşit pe locul doi, cu 28,79 la sută din voturi.

Castro şi Zelaya, care a fost înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat, în 2009, au refuzat să accepte rezultatul alegerilor, cerând o renumărare a voturilor.

"Dacă vom obţine o renumărare a voturilor, LIBRE a câştigat alegerile", a declarat Zelaya cu ocazia protestului.

David Matamoros, preşedintele autorităţii electorale din Honduras, a declarat, într-un interviu acordat duminică seară, că instituţia pe care o conduce este dispusă să permită o renumărare a voturilor.