Publicat: 5 Februarie, 2014 - 10:03
Share

Noua expoziţie Artmark, dedicată Mărţişorului, Dragobetelui şi Zilei Femeii, deschisă începând de marţi la Palatul Cesianu-Racoviţă din Bucureşti, aduce peste 500 de loturi care compun tematica licitaţiilor lunii februarie. Licitațiile Artmark dedicate Mărțisorului au evoluat constant în ultimii ani, ducând indicele colecționarului de portofoliu, Art-Consacrat, către maxima istorică, la ultima ediţie, în 2013.
La ediţia din acest an, prin evenimentele dedicate Mărțișorului și Artei Importante, Artmark aduce în atenția colecționarilor opere din zona picturii, sculpturii, bijuteriilor și artei decorative, care își propun, prin unicitate și valoare, să continue seria rezultatelor spectaculoase pentru piața românească de artă.
În plus, luna februarie aduce licitațiile „Cabinetul de Curiozități – Arta Fotografiei, Muzicii și Scrisului” şi Licitația de Fotografie și Benzi desenate, reprogramate la data de 19 februarie.

Sesiunea de licitaţii 18-20 februarie reuneşte capodopere de format miniatural ale marilor maeştri, remarcabile fiind picturi reprezentative ce poartă semnătura lui Theodor Aman, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu sau Nicolae Grigorescu. Acesta din urmă vine în Licitaţia Mărţişor I - Pictură şi sculptură cu cea mai valoroasă operă a licitației, „Bordei în pădurea de pe Plaiu” (valoare estimativă: 40.000 - 65.000 de euro). Alte două capodopere grigoresciene de mici dimensiuni dedicate Mărţişorului în seara de 18 februarie sunt: „Tărăncuţă cu broboadă albă” (valoare estimativă: 20.000 - 35.000 de euro), operă cu o proveninţă cu totul aparte - colecţia pictorului Aramov, pictor cu o activitate expozițională intensă în special în Paris și Casablanca -, precum și o operă de Tezaur a Patrimoniului Naţional, „Măr înflorit”, ce a aparţinut uneia dintre cele mai valoroase colecţii private, cea a familiei Dona (valoare estimativă este de 25.000 - 35.000 de euro).

Un consacrat al genului, Theodor Aman, artist ce a scris recordul la categoria capodopere miniaturale în 2013 (42.500 de euro pentru „Veneţiană”), vine la Artmark cu pictura de mici dimensiuni „Zi însorită la Sinaia” (valoare estimativă: 14.000 - 18.000 de euro).

Expoziţia Artmark poate fi vizitată la Palatul Cesianu-Racoviţă, Str. C.A. Rosetti nr. 5, în perioada 4-19 februarie. Sesiunea de Licitații Artmark se desfăşoară în perioada 18-20 februarie, după cum urmează: Licitația de Mărțișor I - Pictură și Sculptură (marți, 18 februarie, ora 19.30, JW Marriott Grand Hotel), Licitația „Cabinetul de Curiozități - Arta Fotografiei, Muzicii și Scrisului” & Licitația de Fotografie și Benzi desenate (miercuri, 19 februarie, ora 19.30, Artmark - Palatul Cesianu-Racoviță), Licitația de Mărțișor II - Mărțișoare de epocă, Bijuterii și Artă Decorativă & Licitația de Artă Românească Importantă (joi, 20 februarie, ora 19.30, Athénée Palace Hilton).

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (76% cotă de piață în 2013, conform datelor Indexului Pieței Românești de Artă), a organizat peste 120 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 15.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie (dintre care, numai în 2013, aproximativ 5.000). Piața licitațiilor de artă din România s-a situat în 2013 la aprox. 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro în 2012 și 13,7 milioane euro în 2011), într-o piață de artă ce poate fi estimată ca depășind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei în piață a dus la creșterea numărului de tranzacții, licitațiile de artă înregistrând adjudecarea mai multor obiecte de artă decât în 2012 cu 6%.
Din poziția de lider, Artmark și-a asumat rolul de formator de piață, promovând activitățile educative și de sporire a interesului și fondului de cunoștințe despre arta românească, în context internațional. În 2013, Artmark a itinerat o seamă de expoziții de licitație la nivel național, facilitând amatorilor de artă din țară (orașe precum Constanța, Timișoara, Arad, Iași, Ploiești, Brașov, Focșani, Buzău, Sfântul Gheorghe, Bacău, Piatra Neamț etc.) accesul la capodopere ale creației artistice românești din colecții private. Tot din seria de evenimente de informare și educare a publicului, Artmark a continuat și dezvoltat, prin Institutul Artmark de Management al Artei, programa de cursuri de weekend despre arta românească și mecanismele de funcționare a pieței de artă.
Către sfârșitul lui 2013, casa Artmark comunică oficial înființarea Consiliului său de Excelență, ce acoperă, ghidează și girează activitatea întregii platforme culturale Artmark, inclusiv Centrul Cultural ArtSociety și Institutul de Management al Artei, cuprinzând ilustre personalități culturale sau publice românești, cu misiunea declarată de a se implica în creșterea vizibilității culturii românești și a impactului acesteia în modelarea societății românești, de la Președintele României (1996-2000) prof. univ. dr. Emil Constantinescu la Prințesa Marina Sturdza ori la artistul Ioan Sbârciu, Președintele Senatului Universității de Artă Cluj, sau la Catrinel Pleșu, directorul Centrului Național al Cărții etc. Este de menționat și numirea în Consiliu a Angelei Baillou, directorul general al Christie’s Austria, în coordonarea activităților pentru Europa Centrală și de Est, pe fondul intensificării colaborării profesionale între cele două case și a interesului manifest al Christie’s pentru evoluția pieței regionale.