Publicat: 7 Noiembrie, 2019 - 11:38
Share

Autor: 

Publicat: 14 Decembrie, 2011 - 05:15
Editorialist

În plină campanie electorală pentru președinție, în care candidații nu au prea riscat să iasă în mijlocul oamenilor de la care așteaptă voturi din motive de ei bine știute, s-a întâmplat un lucru care i-a pus pe gânduri pe mulți români. Duminică seară, după o adunare în Piața Universității, o coloană de câteva mii de oameni, în majoritate tineri, a pornit în marș pe bulevardele centrale înspre Ministerul Mediului, purtând pancarte cu inscripția „Marșul pentru păduri”. Cum nu se întâmplă de obicei, demonstrații au fost întâmpinați cu simpatie de cei de pe trotuare care nu au ezitat să îi încurajeze. Lucru iarăși greu de imaginat în alte situații, nu puțini au fost cei care li s-au alăturat.

De ce? Cu ce mai poate fi a tras un public sătul de demonstrații și proteste false sau fanteziste, ori de-a dreptului ilogice (unde altundeva decât în România s-au mai  pomenit manifestații de susținere a... procurorilor?) într-o perioadă în care opțiunile din societate sunt atât de confuze și de contradictorii?
Iată însă că organizatorii - o mână de activiști cu adevărat civici, nu civismul acela sponsorizat de Bruxelles sau din culisele serviciilor - au reușit să sensibilizeze o opinie publică cu adevărat interesată de prezentul și viitorul nostru reale, nu de cele promovate de formatorii de profesie de pe la tv-uri, punându-i în față unul dintre cele mai grave abuzuri pe care le cunoaște țara care odinioară era acoperită în proporție de 70% de păduri: chelirea galopantă a reliefului și consecințele catastrofale ale acestuia, sub asaltul drujbelor legale sau ilegale. De 30 de ani se taie în draci pădurile nerecuperabile din parcurile naționale, cu suportul interesat al marilor companii care fac uz de toate mijloacele pentru a  sensibiliza economic  niște guvernări iresponsabile, neînstare să asigure o minimă protecție acestei deja foste bogății naționale. Semnalele trase de-a lungul timpului de organizații și persoane cărora le pasă au răsunat în gol. Nimic nu s-a făcut pentru a împiedica masacrul pădurilor produs sub ochii autorităților care ar fi trebuit să le protejeze. Fenomenul a atins faza acută în care cei care se împotrivesc acestui curs plătesc cu viața: doar în acest an cimitirul pădurarilor căzuți la datorie s-a îmbogățit cu șase noi cruci, de această jertfă absurdă fiind răspunzători chiar legiuitori care i-au dezarmat pe aceștia pentru a da cale liberă tâlharilor de lemn.  Culmea este că în acest scrutin electoral major, niciuna dintre vocile candidaților nu s-a auzit pronunțându-se asupra acestui aspect fundamental. S-a discutat și s-a bătut cu pumnul în piept pe toate temele secundare posibile, dar niciunul dintre cei 14 nu a ieșit în față să atragă atenția asupra acestui subiect fierbinte. Niciun candidat nu sa alăturat demonstranților de duminică și nici nu a dat vreo declarație de susținere.

Cred cu tărie că ceea ce s-a întâmplat poate fi începutul unei redeșteptări naționale. Că tot mai mulți dintre cei care s-au lăsat amăgiți de temele parazitare aruncate pe piață de politicieni corupți și incompetenți, se vor alătura unei mișcări ce nu va mai putea fi ignorată. N-a fost ignorată, dealtfel, nici de Leonardo DiCaprio, actorul activist ecologist care a evocat evenimentul din România în unul din mesajele sale recente. Marșul pentru păduri poate deveni, dacă își va găsi oamenii potriviți care să îl gestioneze în interesul public, o forță politică cu șanse mari la viitoarele alegeri parlamentare, mai ales că la noi ecologismul tradițional a rămas definitiv cantonat în teorii fără acoperire.

Topic: 

Format: 

Rubrici: