Publicat: 15 Iulie, 2019 - 13:41
Share

Mănăstirea Sf. Nicolae-Sitaru în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov a organizat duminică, 14 iulie, ora 13:00, evenimentul intitulat „Credință, Artă, Tradiție....Lumini peste veacuri!” cu scopul de a sărbători anul omagial al satului romanesc și de a  prezenta proiectul de finanțare europeană din cadrul POR 5, AXA 5.1, privind conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural din ansamblul de monumente al mănăstirii Sf. Nicolae-Sitaru (Balmuci) din județul Ilfov. 
            În cadrul evenimentului a avut loc o prezentare de costume tradiționale din diferite regiuni ale țării, iar despre simbolistica porturilor populare a vorbit etnologului Gheorghe Marius Daniel. De asemenea, acesta a pus în prim plan satul românesc, obiceiurile și tradițiile legate de evenimentele importante din viața fiecărui om, prin imagini și informații concrete.
           Temele principale ale evenimentului au fost credința, arta și tradiția, toate aceste elemente fiind îmbinate prin prezentarea costumelor tradiționale românești și a simbolisticii lor, dar și prin muzică religioasă și piese din repertoriul consacrat internațional interpretate de către Quartetul Armonic din care fac parte:  Sorin Lupașcu, Cezar Florea, Marcu Elisei Diaconu și Liviu Săvuță.
            Piesele regăsite în repertoriul Quartetului Armonic au fost: Serenada din Opera "Cosi fan tutte"   de W.A. Mozart, Cântec popular german, Păstrăvul. Într-un pârâu.   de Fr. Schubert, Rugăciunea inimii   de Paul Constantinescu, Către tine, Doamne, am strigat!   de M. Danva, Le rendez-vous de chasse  de G. Rossini, Der Freischutz  de Carl Maria von Weber, Canon in D  de Johann Pachelbel, Corul pelerinilor din opera "Tannhauser"   de R. Wagner.
            Evenimentul a fost organizat de Mănăstirea Sf. Nicolae-Sitaru, reprezentată de Ieromonah Hrisostom Iorgulescu,  în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov.