Publicat: 19 Septembrie, 2020 - 00:00
Share

Autor: 

Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Jean Mermoz (1901-1936) a fost un pilot francez erou. S-a alăturat companiei Latécoère, apoi Companiei Generale Aeropostale, devenind pilot postal. A travesat Marocul, Senegalul și alte zone africane, s-a prăbușit în Sahara, a fost capturat de un grup de rebeli tuaregi, dar a fost salvat. A contribuit la inființarea Air France și Aeroposta Argentina. A dispărut cu avionul său în decembrie 1936.

Henri Guillaumet (1902 –1940) alt pilot francez celebru care s-a alăturat postei aeriene, a zburat de multe ori în Argentina și Chile și, datorită vremii proaste, avionul i s-a prăbușit la a 92-a cursă, în 1930. A supraviețuit și a traversat pe jos munții. Dar zece ani mai târziu, avionul i-a fost doborât de italieni deasupra Mării Mediterane.

Antoine de Saint-Exupéry (1900 –1944), celebrul poet, jurnalist, aristocrat, romancier și eseist francez, a fost și el un aviator căzut pe frontul antifascist. A intrat în aviația franceză în 1921, a devenit pilot de linie în 1926, și la începutul celui de-al al Doilea Război Mondial se înrolează în aviația militară franceză. După o perioadă de instructaj în Statele Unite ale Americii, participă, începând din 1943, la mai multe misiuni în Africa, Sardinia și Corsica. În timpul unui zbor de recunoaștere deasupra Mării Mediterane. la 31 iulie 1944, avionul său este doborât și Antoine de Saint-Exupéry este considerat, de atunci, dispărut. În octombrie 2003, din largul mării, în dreptul Marsiliei au fost scoase la suprafață fragmente ale avionului, care au putut să fie identificate fără dubiu ca aparținând avionului cu care zburase Saint-Exupéry.

Toți acești trei piloți au fost buni prieteni și au schimbat istoria aviației. Despre ei scrie un roman Antonio González Iturbe, jurnalist, profesor și scriitor spaniol, născut în 1967 la Zaragoza, autor al celebrului roman „Bibliotecara de la Auschwitz”. În urmă cu trei ani a publicat acest nou roman, și el unul voluminos, care se vrea un omagiu adus unor piloți care au schimbat istoria aviației.

Scriu ediorii: „Franta, anul 1920. Numai cei buni piloti sunt admisi la Scoala de aviatie Latecoere. Printre cei selectionați, Mermoz, Henry Guillaumet și Antoine de Saint-Exupery, trei eroi aviatori care au deschis primele linii de postă aeriană pe rute neexplorate până la ei. Nicio distanță nu este prea mare pentru aceștia, niciun munte nu este destul de înalt: scrisorile trebuie să ajungă la destinație. Când aterizează, au de înfruntat turbulențele vieții pe pământ, într-un secol ale cărui începuturi stau sub semnul războaielor. <<In plin văzduh>> relatează performanțele incredibile care au marcat istoria aviației, fiind totodată un omagiu adus autorului cărții <<Micul Prinț>>, care surprinde realitatea cu ochi de copil.”

 

Antonio G. Iturbe - În plin văzduh. Editura RAO. 618 pag.

 

 

Topic: 

Format: