Publicat: 17 Ianuarie, 2020 - 00:00
Share

Autor: 

Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Un roman SF surprinzător, cu idei provocatoare, ca un fel de zonă crepusculară a științei, cum s-a  comentat. Arwen Elys Dayton este o autoare americană de science fiction și fantasy. A publicat șapte cărți, e mai cunoscută pentru „Resurrection” și trilogia „Seerker”. Cartea pe care o semnalăm astăzi a apărut în 2018 și a fost considerată unul dintre cele mai bune romane SF ale anului.

Scriu editorii: „Un roman frapant, care îl poartă pe cititor într-o călătorie captivantă, deopotrivă feerică și terifiantă, prin trecutul, prezentul și un posibil viitor al umanității. Omenirea explorează diferite metode de a atinge forma fizică desăvârșită și puterea absolută, această misiune ajungând să o mistuie până la autodistrugere. Este un roman despre noi și despre ce va veni după noi, despre vânarea perfecțiunii, autoarea reușind să ne prezinte nu numai partea înălțătoare, nobilă și fermecătoare a acestui demers, ci și fața nimicitoare și hidoasă a acestei aspirații.”

„Această carte a început ca o revelație – notează autoarea. După ce am citit articole despre editarea genetică, schimbarea structurii și funcției corpului folosind interfețe bioelectronice și dispozitive mecanice microscopice și tot felul de minuni viitoare, m-am gândit: În curând vom putea eradica bolile, să prelungim speranța noastră de viață, să transformăm oamenii în superoameni. (…) Nu am răspunsuri. Tot ce am sunt șase tineri, protagoniștii acestui volum, ale căror povești m-am străduit din puteri să le evoc.”

Cei șase tineri ocupă șase povești legate între ele: lumea transplantului de organe (o pereche de gemeni semidentici nu au organe care să crească suficient de repede pentru a-i menține în viață; medicii îi sfătuiesc pe părinți să recolteze organele unuia pentru a-l salva pe celălalt.) O adolescență a suferit un accident în urma căruia jumătate din corp îi e artificial. Un reverend militează pentru soluțiile viitorului, după o tragedie în familie. Și urmează surprize…

Poveștile se desfășoară într-o perioadă de timp de aproximativ 150 de ani. Romanul începe „peste câțiva ani”, cu perechea de gemeni și fata căreia i s-a reconstruit jumătate din trup, continuă un băiat ale cărui modificări realizate la stadiul de embrion se presupune că i-au dat o superinteligență. Continuă cu o pereche de oameni nemodificați care trăiesc într-o rezervație din Munții Colorado, dincolo de rezervație oamenii suferind asemenea alterări încât sunt de nerecunoscut.

 

 

 

Arwen Elys Dayton - Mai puternic, mai iute, mai frumos. Editura RAO. Traducere din limba engleză de Maria Adam. 330 pag.

 

Topic: 

Format: