Publicat: 20 Septembrie, 2020 - 00:00
Share

În 2018 a apărut la Editura Humanitas fiction romanul „Lebedele de pe Fifth Avenue”, în care americanca Melanie Benjamin reconstituie un New York de altădată, în centrul căruia se află excentricul scriitor Truman Capote şi muzele sale. Un roman minunat.

Iată că subiectul este reluat de o altă scriitoare – de astă dată într-un roman de debut, despre care absolut toată lumea a spus că este „briliant scris”, „fascinant”, „strălucitor”, „remarcabil”, „conceput cu talent desăvârșit”, „extraordinar” etc (am putea continua cu pagini de extrase).

„Cântecul lebedelor” este, pe de o parte, povestea unui scriitor celebru, Truman Capote, pe de altă parte povestea unui roman de-al său controversat și niciodată finalizat.

„Rugăciuni împlinite” este titlul ultimei cărți a lui Truman Capote, neterminată, în care oferă, franc și necruțător, o descriere a aristocrației americane, anume a femeilor din înalta societate care-i fuseseră prietene și pe care el le numea „lebedele mele”. Publicarea, în 1975, în revista „Esquire” a două capitole din carte a dus la prăbușirea socială a lui Capote, căzut în dizgrație și apoi retras din viața publică. Niciuna dintre frumusețile vremii de care fusese foarte apropiat și cărora le fusese confident nu l-a putut ierta.

„Noi am fost creațiile lui, pe care le-a plăsmuit fie prin viu grai, fie prin scris. Domnișoarele Golghtly au fost mai puţin reale decât doamnele din familiile Paley sau Guinness sau Keith - şi viceversa. Detaliile vieţilor noastre au furnizat metalul de bază pentru poveştile lui pe care, printr-un ciudat proces de alchi­mie, le-a transformat în aur narativ, sclipitor, în care s-au amestecat diverse teme şi genuri. Am detectat nuanţe din noi însene în scrierile lui; nimic precis, care să poată fi identificat - n-am fi acceptat aşa ceva. însă ceea ce domina textele lui era însăşi esenţa noastră, ca fiinţe. Ne-am perindat în acele texte sub diverse deghizări... Babe a plutit în derivă prin basmele lui fade. Trecutul ascuns al Gloriei i-a bântuit romanele de groază. Cadenţa exotică a Marellei i-a marcat libre­tele. Îndelung reprimata invidie a lui Lee a mocnit sub rivalităţile lui. Frâiele şi aranjamentele florale din viaţa de sportivă a lui C.Z. i-au străbătut pastoralele. Slim a dat naştere unor eroine în westernuri gotice austere, în care se îmbinau sărăcia lucie, în stilul lui Steinbeck, cu motivul fetiţei rătăcite.

- Big Mama a avut un frate care arăta exact ca mine. Acelaşi păr blond, aceeaşi faţă angelică. Copia fidelă. îl chema Edward (după tatăl lor - un tip solid care deţinea jumătate din fabricile de conserve de sardine din Cannery Row), dar lumea întotdeauna i-a zis lui Ed Junior doar „Buddy“ - exact acelaşi nume cu care mă striga verişoara mea Sook când eram mic... Buddy.

Toate am avut ocazia, de nenumărate ori, să-l ascul­tăm pe Truman, să vedem cum transformă trauma din copilăria lui Slim în legende, aşa cum făcuse cu fiecare dintre noi.”

„Lebedele” erau: Babe Paley, soția șefului CBS Bill Paley; Slim Keith, fosta soție a lui Leland Hayward, un impresar de pe Broadway, și a lui Howard Hawks, regizor, cea mai bună prietenă și protejata lui Lauren Bacall; Marella Agnelli, prințesă italiană, soția fiului șefului uzinelor Fiat, Gianni Agnelli; Gloria Guinness, soția descendentului berii Loel Guinness; C.D.Guest, una dintre cele mai faimoase femei, actriță, căsătorită cu Winston Frederick Churchill Guest, o rudă a lui Winston Chruchill; Lee Radziwill, căsătorită cu un prinț polonbez, sora lui Jackie Kennedy. Lor li se adaugă intriganta Pamela Churchill, fosta soție a fiului lui Winston Churchill și viitoarea soție a soțului lui Slim, Leland.

„Când avea chef, Truman știa să fie cea mai atentă și drăguță ființă din lume. Ne cunoștea foarte bine.”

Scriu editorii: „De-a lungul nenumăratelor prânzuri în Manhattan stropite cu martini, și-au împărtășit cele mai ascunse secrete și cele mai profunde temeri. Pe iahturi exclusiviste care navigau pe Mediterană, în timpul zborurilor charter spre Jamaica, pe plajele retrase din Yucatán, au sporovăit despre sex, putere, bani, dragoste și faimă.

În toamna anului 1975, după două decenii de prietenie intimă, Truman Capote detonează o bombă literară care zguduie cercul elitist în care se infiltrase cu atâtea eforturi. De ce a făcut asta știind cât are de pierdut? A făcut-o ca să le pedepsească? Ca să le facă să plătească pentru moravurile lor, pentru avere și pentru celebritate? Sau a refuzat să creadă că ele ar putea înceta să-l mai iubească?

Cântecul lebedelor este un roman de debut strălucit despre granița dintre bârfă și calomnie, despre inventare de sine și autoconservare, povestea tragică a celui care a fost un simbol în literatura din epoca sa și a celor șase femei frumoase, bogate și vulnerabile pe care le-a numit lebedele lui.”

O poveste tragică bazată pe fapte reale, care a necesitat o documentare de aproape un deceniu, despre un grup de femei frumoase, bogate și vulnerabile și despre cel care le adora apori le-a trădat. Roman în care povestește totul un personaj colectiv, noi, lebedele.

Kelleigh Greenberg-Jephcott este o scriitoare americană născutîă în texas. A studiat în Californai regia și scenaristica, apoi a călătorit în Provence, unde i-a venit ideea acestui roman amplu documentat.

 

 

Kelleigh Greenberg-Jephcott – Cântecul lebedelor. Editura Litera, colecția Cartea pentru toți./ Traducere din limba engleză și note de Emanuela Tegla. 694 pag.

 

Topic: 

Format: