Publicat: 19 Ianuarie, 2020 - 00:00
Share

Autor: 

Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Editura Integral continuă cu proiectul său inedit și interesant, colecția China Intregral, în care apar titluri importante despre cultura, economia și civilizația chineză. Editura Integral are ca parteneri în acest demers Foreign Languages Teaching and Research Publishing Co. Ltd din China și Institutul Confucius din cadrul Universității din București.

Semnalăm astăzi volumul de proză scurtă de autori din generația post-optzecistă.
Generația post-opzecistă se referă la generația celor născuți în anii 80, un grup de scriitori care a intrat în atenția publicului în jurul anului 2000. Apariția acestei comunități de scriitori este legată în mare măsură de felul în care a fost modelată literatura chineză contemporană de capitalul economic. „Modernitatea urbană și căutarea unui nou mod de viață sunt teme recurente în cele mai multe dintre operele post-optzeciștilor. De fapt, așa cum este ilustrat în multe povestiri din această carte, termenul post-optzeciști implică, de asemenea, un stil de viață al acestei <<noi generații>> în China urbană, caracterizat, în mod vizibil, de consumism, hedonism și căutarea unei identități cosmopolite într-o epocă globalizată.

Operele scriitorilor post-optzeciști ne oferă, astfel, o perspectivă unică, nouă, contestată de unii, aprobată de alții, din care putem să studiem interacțiunea dinamică dintre piață și cultură în China de astăzi. Ca prima generație de scriitori independenți de vechiul sistem de producție literară, scriitorii post-optzeciști demonstrează în operele lor o conștientizare acută a interacțiunii dintre capitalul economic și cel cultural, dar și virtuozitate în explorările anxioase ale semnificației sinelui într-un context social extrem de imprevizibil, de tensionat și de paradoxal.”

Volumul cuprinde: „Acasă”, de Zhang Yueran; „Sena nu îngheață”, de Di An; „Teatrul tragediei” de Yan Ge; „Elefantul uriaș”, de Fu Yuehui; „Domnul Paolo”, de Zhou Jianing; „Cuplu la roș”, de Ma Xiaotao; „Aleargă, Li Lini, aleargă!”, de Su Cici; „Hai să facem ceva!”, de Shou Zhi; „Inele ș Fii”, de Su De; „Îndepărtate’s amintirile”, de Zhang Yiwei; „Aud cum se formează sarea”, de Wang Weilian; „Aparatul de ras Philips”, de Zheng Xiaolü; „Poveste de final de eră”, de Fei Dao; „Ruloul de omletă”, de Shu Qiao; „Planetele invizibile”, de Hao Jingfang; „Zeița G”, de Chen Qiufan.

 

 

 

Song Geng, Yang Qingxiang (editori) – Aud cum se formează sarea. Proză scurtă chineză de autori din generația post-optzecistă/ Editura Integral. Colecția Chian Integral, vol. VIII. Prefață de Yang Qaingxiang. Traducere din limba chineză și note de Paula Teodorescu. 452 pag

 

Topic: 

Format: