Publicat: 24 Octombrie, 2019 - 22:11
Share

 În data de 23 octombrie a.c., Universitatea ”Spiru Haret”, prin USH Pro Business şi în parteneriat cu Shanghai University of International Business and Economics (SUIBE) a organizat seminarul ”Romania for the Chinese business environment,  prilej cu care a fost lansat ghidul cu acelaşi nume, ghid care se adresează mediului de business chinez ce dorește  să dezvolte afaceri în România.

            Ghidul a fost lansat în prezența reprezentanților Ambasadei Chinei în România şi a fost urmat de prelegerea domnului Yuhong Shang, Profesor în Economie la SUIBE, cu care Universitatea ”Spiru Haret” are parteneriat strategic. Prelegerea Profesorului Yuhong Shang s-a axat pe evoluţia exporturilor românești în China şi urmărirea fluxurilor comerciale în Europa Centrală şi de Est, prelegere din care rezulta că, în ciuda creșterilor anuale, exportul nostru în China este încă sub potențialul său de creștere. Astfel, domnul profesor Shang a evidențiat că din totalul de  315 categorii de produse de larg consum (descrise la 4 cifre în sistemul comercial armonizat HS) unde România este exportator la nivel mondial, mai puțin de jumătate (142) sunt valorificate pe piața chineză la export. De aceea, una din dintre propunerile Profesorului Yuhong Shang pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare economică între cele două țări a vizat cunoașterea și aprofundarea potențialului pieței chineze, de către producătorii români care vor să exporte produse competitive in China.  

            O altă sugestie pentru reprezentanții mediului de afaceri din România a fost explorarea posibilității de a exporta produse de calitate și în orașe  medii și mici din punct de vedere demografic din China, după modelul țărilor din Europa Centrală și de Est precum Ungaria, Polonia, Serbia, Slovacia dar și a Europei Occidentale. În prezent, exporturile românești sunt concentrate doar în orașele mari, deși piața chineză are o dimensiune impresionantă. Contextul este favorabil, bazându-se pe creșterea constantă a nivelul de trai a populației chineze care solicită din ce în ce mai mult produse de calitate dar și pe evoluția relațiilor și raporturilor comerciale actuale dintre China și SUA. În acest sens, profesorul Shang a subliniat că, urmare a războiului comercial SUA - China, se vor produce mutații și reorientări la importul chinez de produse de consum din alte zone, România putând valorifica această reorientare pe piață.

            Participanții, antreprenori și clustere cu care Universitatea ”Spiru Haret” are colaborări, au propus ca pe lângă studii și analize de piață, cele doua universități să continue dezvoltare unor astfel de forme de îndrumare a mediilor de afaceri. De asemenea, dna Sara Wechsler, președintele clusterului  „Romanian Textile Concept”, a ridicat problema cooperării prin centre logistice și de comerț, folosind coridoare logistice de pe teritoriul României pentru industria textilă, solicitând o formă de cooperare în acest sens între cele doua universități.

 

“Ghidul și dezbaterile ce au urmat au scos în evidență faptul că nu știm încă să valorificăm relațiile economice cu China. Avem o percepție greșită că dacă există tensiuni comerciale și bariere, nu se poate face comerț, export și dezvolta investiții. Investițiile chineze în România și în regiunea est-europeana sunt până la cca 500 iar în vestul Europei sunt de ordinul miilor. Noi suntem inhibați, alții nu. Parteneriatul între universități îsi propune să reducă, prin cercetare, analize și studii, prin îndrumare, aceste inhibiții. Prima cooperare am avut-o la Shanghai când cercetători chinezi de la SUIBE au conferentiat, în cadrul târgului internațional Biofach Shanghai 2019,  firmelor românești de produse ecologice din programul elvețiano-român vizând reducerea disparităților economico-sociale în cadrul UE extinse și de susținere a exporturilor românești pentru IMM-uri.

 Vom continua cu alte activități de susținere, de cercetare și analiză și îndrumare pentru a orienta producătorii români în activități de export și a atrage investiții din provinciile chineze dezvoltate, care preferă produse românești de calitate, precum și în activități de identificare a celor mai bune trasee/rute comerciale. Cele două universități vor colabora pentru a elabora un ghid care să îndrume exportatorii români pe piaţa chineză, ca replică la acest ghid care se adresează mai mult antreprenorilor chinezi. În plus, dezbaterile ne-au oferit prilejul să vedem că firmele românești știu să gândească strategic. Faptul că s-a ridicat problema coridoarelor logistice și de comerț Est-Vest și atragerea prin România a acestor coridoare, folosind inclusiv traseul Dunării este exact ce semnalăm în ghid ca atractiv pentru chinezi. Din păcate, așa cum remarcăm și în ghid,elaborat de un colectiv de autori pe care l-am coordonat, România a ratat de ani buni să definească aceste coridoare ca proiect strategic atât la nivel de UE, cât și ca proiect strategic fanion în Strategia UE pentru Regiunea Dunării- SUERD. Este vorba de neglijatul European Gateway Project, al cărui promotor am fost și care stă în rafturi” a declarat Costin Lianu, Prorectorul Universității Spiru Haret și director general USH Pro Business.

Tag-uri Institutii: