Publicat: 8 Decembrie, 2013 - 18:57
Share
„Independenţa unei Curţi Constituţionale nu poate sta într-un singur judecător”

Judecătoarea Iulia Motoc a anunţat duminică pe Facebook îşi va înceta mandatul la Curtea Constituţională, pe data de 18 decembrie urmând depună jurământul ca judecător al CEDO.

Iulia Motoc a răspuns unor utilizatori care o întrebau despre plecarea sa de la Curtea Constituţională: „Independenţa unei Curţi Constituţionale nu poate sta într-un singur judecător. Dacă ar fi aşa înseamnă că nu ar nu fi putut discuta de aceasta indepedenţă”.

Mass-media a vehiculat numele senatorului PSD Ioan Chelaru, fost avocat al lui Sorin Ovidiu Vîntu, drept viitor judecator la Curtea Constitutionala, dar si numele Corinei Dumitrescu, în prezent membru CSM. Postul de la CC ar urma să revină PSD, care va desemna înlocuitorul Iuliei Motoc. Mandatul actualului judecător român la CEDO, Corneliu Bârsan, expiră la jumătatea lunii decembrie.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a ales-o, în 2 octombrie, pe Iulia Motoc pentru funcţia de judecător la CEDO, dintre cele trei propuneri înainte de România. Motoc a fost aleasă cu 132 de voturi "pentru", din 151 exprimate. Florin Streteanu a obţinut 7 voturi, iar Tudor Panţîru - 10 voturi, în timp ce două au fost anulate. De altfel, candidatura Iuliei Motoc a fost susţinută şi de subcomisia pentru alegerea judecătorilor la CEDO. Subcomisia a decis, "cu o largă majoritate", să susţină propunerea Iuliei Motoc, apreciind că aceasta este "cea mai calificată candidatură" dintre cele înaintate de România, conform concluziilor acestui organism.