Publicat: 23 Februarie, 2016 - 11:47
Share

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 23 februarie a.c., o alocuțiune, în cadrul evenimentului intitulat 'Diaspora românească, vector de dezvoltare'.

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

'Domnule Prim-ministru,

Doamnelor și domnilor miniștri,

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Stimați membri ai corpului diplomatic,

Dragi invitați,

Doamnelor și domnilor,

Salut acest eveniment găzduit la Palatul Cotroceni care își propune să aducă împreună decidenți, oameni interesați de relația cu diaspora și expertiza unor state cu know-how în această privință. Vă propun o nouă perspectivă asupra relației dintre stat și cetățenii care au ales să trăiască în afara granițelor țării, care este, pentru mine, o preocupare de suflet.

Vorbim de multe ori despre pierderea pe care o reprezintă plecarea românilor în străinătate. Într-o altă abordare, însă, putem să vedem și oportunitatea oferită de prezența unei diaspore puternice peste hotare.

Bine angrenată de un stat atent, aceasta poate deveni o importantă resursă pentru dezvoltarea și modernizarea României, un adevărat capital care poate fi valorificat.

Statul român trebuie să-i servească deopotrivă pe toți românii, din interiorul și din afara granițelor. Convingerea mea este că a valorifica potențialul românilor din afara țării înseamnă, de fapt, a crea un cadru propice pentru bunăstarea tuturor românilor.

Trăim într-o lume dinamică, în care națiunile nu sunt îngrădite de granițe și în care identitățile se suprapun. O Românie puternică se clădește prin oameni capabili să genereze prosperitate și nu putem ignora jumătate din România activă, care muncește peste hotare.

De aceea, ne aflăm astăzi aici: pentru a pune o piatră de temelie la crearea unui nou cadru, în care atenția față de diaspora să devină o prioritate națională. Acesta va trebui transpus în politici publice, programe și proiecte.

Noua abordare pe care o propun, de a privi diaspora ca pe o oportunitate, pleacă de la câteva constatări.

În primul rând, românii de peste hotare acumulează experiență, posedă expertiză, capătă deprinderi și își construiesc rețele de contact pe care nu le-ar fi avut în țară. Acestea reprezintă un capital prețios, ce poate fi valorificat în mod inteligent.

Fie că vorbim de specialiști demni de Premiul Nobel, de români care excelează în profesiile lor și în activitățile lor, care muncesc cu onestitate, românii din străinătate au ceva util de oferit țării. Ei vin cu un capital profesional, intelectual, financiar, social, dar și 'civic', având experiența de a trăi în democrații consolidate, cu sisteme eficiente în serviciul public.

A doua constatare, pe care o fac cu regret, este că prea puțini români au planuri concrete de întoarcere în țară. Sunt convins că numărul lor va crește pe măsură ce se schimbă abordarea statului față de cetățenii săi, dar expertiza lor poate fi valorificată și pusă în slujba dezvoltării României chiar de acolo unde trăiesc ei acum.

Vă propun să ne gândim împreună la modalitățile în care putem pune în contact specialiștii români din străinătate cu cei rămași acasă în fiecare domeniu, în care putem conecta proiectele antreprenoriale sau de cercetare, putem facilita accesul la resurse și crea punți de legătură cu instituțiile publice. Putem valorifica ingeniozitatea și creativitatea românească și beneficia cu toții de transferul de idei și de proiecte în ambele direcții, din străinătate către România și invers.

Pentru a răspunde așteptărilor românilor de a se conecta cu țara și de a le oferi un acces prietenos la serviciile statului, se pot crea cât mai multe instrumente online — de la informații disponibile în rețea la cursuri și programe educaționale și antreprenoriale sau incubatoare virtuale.

România nu își permite să irosească prețiosul capital uman pe care îl reprezintă concetățenii noștri din afara granițelor.

Ei sunt nu doar ambasadorii sufletului românesc și purtătorii de mesaj ai culturii și obiceiurilor noastre, ci au demonstrat și spirit antreprenorial prin însuși destinul pe care l-au ales.

Ei sunt surse de proiecte și investiții, de cercetare sau de schimburi artistice și culturale. Pe scurt, sunt vectori de dezvoltare și modernizare pentru țară.

Știm de exemplu că banii trimiși anual acasă fac din românii de peste hotare un adevărat investitor și generează o parte importantă din creșterea economică. Avem datoria să le oferim mai mult, și anume oportunități concrete pentru a-i atrage să-și investească productiv talentul și resursele înapoi acasă.

Nu în ultimul rând, românii de peste hotare sunt importanți factori de influență în țările gazdă. Proiecția României în lume depinde în mare măsură de prezența, vorbele și acțiunile fiecăruia dintre ei.

În acest fel, se creează o impresie mai vie și mai durabilă despre România decât prin orice alt instrument de comunicare elaborat de stat. Imaginea României în lume nu vine doar din realitatea de pe teren, de aici din țară, ci și din cum este ea tradusă de fiecare dintre cei plecați. În acest sens, doresc să salut efortul oamenilor de afaceri care, în mod voluntar, s-au mobilizat, cutreierând diaspora, pentru a prezenta oportunitățile disponibile în România.

Știu că Guvernul va propune o foaie de parcurs care să reflecte importanța strategică acordată diasporei. Deja remarc atenția purtată informării cetățenilor despre votul prin corespondență, un drept câștigat de românii din afara țării cu multă trudă. Știu că sunt câteva inițiative ce se pregătesc deja și, la coagularea lor, le voi supune discuției cu înșiși beneficiarii lor, românii care trăiesc astăzi peste hotare. Astfel, Consiliul Consultativ promis Diasporei va face un prim pas pentru a-și îndeplini misiunea.

Doamnelor și domnilor,

Pentru a pune în valoare toate valențele românilor plecați la muncă sau la studiu, ne trebuie mai mult decât o acțiune a decidenților politici. Trebuie să îi cunoaștem cu adevărat, să știm cine sunt și ce îi preocupă.

Românii, oriunde trăiesc, aduc contribuții însemnate. Sunt multe nume cunoscute care au pus România pe harta lumii prin realizările lor, contribuind la patrimoniul cultural și științific al umanității. Dar îmi doresc, așa cum am spus, ca prezența românilor peste hotare să fie o chestiune de alegere, nu una de necesitate.

Până atunci, propun românilor din afara granițelor un parteneriat bazat pe încredere și scop comun: transformarea României într-un stat prosper și puternic.

Mulțumesc!'

Departamentul Comunicare Publică