Publicat: 4 Noiembrie, 2016 - 14:13
Share

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a primit vineri, 4 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Talal Mansour Alhajeri, ambasador agreat al Statului Kuweit în România, Todor Ivanov Churov, ambasador agreat al Republicii Bulgaria în România, Vassilis Papadopoulos, ambasador agreat al Republicii Elene în România, Dr. Akella Venkata Sai Ramesh Chandra, ambasador agreat al Republicii India în România, Felipe Guillermo Alvarez de Toledo, ambasador agreat al Republicii Argentina în România și pe Abdulaziz Mohammed Al-Aifan, ambasador agreat al Regatului Arabiei Saudite în România, cu ocazia prezentării de către aceștia a scrisorilor de acreditare.

Președintele Klaus Iohannis a urat fiecărui ambasador bun-venit și succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-i de întregul sprijin al autorităților române în acest sens.

Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Statului Kuweit, domnul Talal M. Alhajeri, Președintele României a exprimat dorința părții române de intensificare a relațiilor politice bilaterale, Kuweit fiind unul dintre cei mai importanți parteneri din regiune ai țării noastre. A fost reconfirmat interesul reciproc pentru dezvoltarea cooperării în domeniul economic, ambasadorul kuweitian subliniind dorința țării sale pentru creșterea investițiilor în România, având în vedere inclusiv potențialul cooperării în turism, sănătate și ale domenii. Președintele României a reiterat, cu acest prilej, invitația către Emirului Statului Kuweit de a realiza o vizită în România.

Cu ocazia discuției cu ambasadorul Republicii Bulgaria, domnul Todor Ivanov Churov, Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea pentru dezvoltarea parteneriatului politic bilateral și consolidarea relațiilor economice. În plan securitar, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța transmiterii unui mesaj de coeziune al aliaților NATO din sudul Flancului Estic în vederea implementării depline a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varșovia care vizează securitatea în regiunea Mării Negre. Ambasadorul bulgar a subliniat în acest context convergența pozițiilor părții bulgare cu cele ale României și a exprimat deplina disponibilitate pentru cooperarea cu România în cadrul Alianței, în vederea punerii în aplicare a deciziilor Summit-ului din iulie 2016.

Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Republicii Elene, domnul Vassilis Papadopoulos, au fost trecute în revistă evoluțiile în relația bilaterală, fiind subliniat interesul comun pentru consolidarea și dezvoltarea dialogului politic și sectorial, precum și a cooperării economice româno-elene, ambasadorul Papadopoulos amintind climatul favorabil din țara noastră pentru afacerile firmelor grecești. De asemenea, ambasadorul elen a menționat interesele comune ale celor două state în cadrul UE în domenii ca politica agricolă comună și cea de coeziune. Ambasadorul elen a mulțumit totodată pentru nivelul deosebit al standardului românesc în materie de protecție a persoanelor aparținând minorităților naționale, de care se bucură și minoritatea greacă din România, Președintele Iohannis subliniind respectul de care se bucură această minoritate în țara noastră și rolul de liant pe care îl joacă între România și Grecia.

În cadrul întrevederii cu ambasadorul Republicii India în România, Dr. A. V. S. Ramesh Chandra, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat foarte bunele relații bilaterale de Parteneriat Extins dintre România și India. În acest sens, a încurajat intensificarea dialogului politic la nivel înalt, guvernamental și parlamentar, alături de diversificarea căilor vizând întărirea colaborării economice bilaterale în plan investițional și comercial, respectiv promovarea cooperării în planul cultural și al educației. Ambasadorul Indiei a arătat că dezvoltarea relațiilor economice constituie o prioritate a mandatului său și a menționat intenția Președintelui Indiei de a efectua o vizită în România.

Cu ocazia primirii ambasadorului Republicii Argentina în România, domnul Felipe Guillermo Alvarez de Toledo, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat dorința țării noastre de a consolida relațiile cu Argentina, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul Comunității Statelor Latino-Americane și Caraibi și necesitatea dinamizării relațiilor economice, ținând cont de potențialul celor două țări și de profilul complementar ale acestora.

Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Regatului Arabiei Saudite, domnul Abdulaziz Mohammed Al-Aifan, Președintele României a exprimat satisfacția părții române pentru excelentele relații bilaterale, Arabia Saudită fiind un partener-cheie tradițional al României în zona Golfului, atât din punct de vedere politic, cât i economic. Ambasadorul saudit a subliniat prioritatea pe care o va acorda în cadrul mandatului său pentru dezvoltarea cooperării în domeniul economic, Președintele României încurajând investițiile saudite în România.