Publicat: 25 Decembrie, 2019 - 20:45
Share
Ceremonia funerară - duminica, 29 decembrie, ora 12, la Cimitirul Învierea (Lizeanu)

A încetat din viață după o lungă și nemeritată suferință col(r) Alexandru (Niki) Ruși, fost șef, vreme de 10 ani, al Brigăzii Rutiere a Capitalei (1979 - 1989). În data de 22 decembrie 1989 el a fost cel care a dat de știre țării, din Studioul 4 al Televiziunii devenite libere, că Miliția este alături de poporul față de care dorește să își facă datoria. Gestul său nu a fost iertat de grupul de ofițeri „fundamentaliști” care au pus mâna pe conducerea Poliției, în speranța că lucrurile nu vor evolua în direcția de care se temeau și care l-au înlăturat de la conducerea Brigăzii ( invocând argumentul incredibil că folosea apelativul de „domnule” în loc de „tovarășe” în dialogul cu superiorii) , marginalizându-l ulterior și forțându-l să se pensioneze. După Revoluție a oferit consultanță de specialitate în domeniul securității rutiere, fiind activ pe această temă în presa scrisă și în televiziune. A fost timp de 10 ani deținătorul unei cronici de specialitate la Agenția AMOS News.

A fost o persoană dedicată noțiunii de prietenie și a avut nu puțini prieteni care i-au fost alături în momentele grele prin care a trecut după pierderea soției, în urmă cu doi ani.

Transcriere înregistrare a prezenței sale în Studioul 4 al Televiziunii îm ziua de 22 decembrie 1909::
 Colonel Ruşi: Da. Stimaţi oameni buni. De la Inspectoratul General al Miliţiei am plecat trei ofiţeri: generalul Cîmpeanu, care şi-a asumat rolul de a fi purtătorul de cuvînt al oamenilor în uniformă albastră, colonelul Suceavă şi subsemnatul. Am ajuns aici, în acest cadru, fără epoleţi. Dar aceşti epoleţi nu mi-au fost smulşi pentru a mă degrada, ci mi-au fost smulşi de mîinile oamenilor setoşi de libertate! De asta mă aflu aici! Pentru a vă aduce la cunoştiinţă faptul că miliţia este alături de popor. Miliţia (aplauze, bravo!), miliţia respectă poporul! (strigăt: Trăiască!) Miliţia apără poporul! Apără ceea ce constituie rodul rolul sudorii muncii lui creatoare!

Domnul să îl primească și să îl odihnească în pace!

 

http://www.amosnews.ro/arhiva/alexandru-rusi-momente-vesele-triste-din-i...

Tag-uri Nume: