Publicat: 19 Decembrie, 2019 - 19:49
Share

Reprezentanţii municipalităţii au anunţat, joi, că intenţionează să acorde titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Iaşi celor 43 de persoane care deţin certificate de revoluţionar.

Primarul Mihai Chirica a declarat că în cursul zilei de sâmbătă municipalitatea va organiza o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Municipal destinată aniversării a 30 de ani de la Revoluţia română din 1989.

"Pe ordinea de zi a şedinţei cu caracter solemn va figura doar un proiect Hotărâre de Consiliu Local privind acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi revoluţionarilor ieşeni luptători pentru victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989, precum şi o Proclamaţie "de eternă recunoştinţă faţă de luptătorii anticomunişti şi eroii Revoluţiei Române din decembrie 1989", a declarat primarul Mihai Chirica.

Potrivit sursei citate, lista celor 43 de ieşeni care deţin certificate de revoluţionar a fost întocmită pe baza propunerilor primite de la Asociaţia "14 Decembrie 1989 Iaşi", Asociaţia "22 Decembrie 1989 Iaşi" şi Federaţia Naţională a Revoluţionarilor din România Iaşi, iar nu la iniţiativa primarului, ori a aparatului de specialitate al acestuia.

"Cele 43 de persoane sunt acreditate ca revoluţionari prin documente emise de autorităţile statului român şi, în plus, îndeplinesc şi criteriile regulamentului local de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare. În preziua şedinţei solemne, anume vineri, 20 decembrie, va fi organizată o şedinţă ordinară a Consiliului Local pe a cărei ordine de zi figurează şi un proiect de Hotărâre privind adoptarea unui Regulament pentru acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi. Printre altele, proiectul de Hotărâre menţionat prevede că "cea mai înaltă distincţie onorifică a Municipiului Iaşi nu poate fi deţinută de persoanele care au fost condamnate definitiv pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, infracţiuni de corupţie sau de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie care le-ar face incompatibile cu deţinerea titlului cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, amnistia post-condamnatorie sau dezincriminarea faptei sau au desfăşurat activităţi de poliţie politică. Incompatibile cu acest statut sunt şi persoanele care au acţiuni pe rolul instanţelor de judecată privind fapte de natura celor menţionate anterior", a declarat primarul Mihai Chirica, prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit documentului, înainte de a primi propunerile cu cei 43 de revoluţionari, reprezentanţii Primăriei Municipiului Iaşi au solicitat celor trei organizaţii menţionate ca fiecare dintre persoanele propuse să prezinte cazierul judiciar, eventualele condamnări penale ale acestora ducând automat la excluderea persoanelor respective din lista de propuneri.

"Ca atare, lista celor 43 de persoane este rezultatul unei analize serioase care a ţinut seama de calitatea legală a acestora de revoluţionar, de cazierul judiciar şi de alte evenimente din viaţa personală şi din carieră, unele persoane dintre cele propuse iniţial fiind respinse ca urmare a neîndeplinirii a unor criterii legale şi de integritate. În aceste condiţii, acuzaţiile lansate de unele canale media cu privire la eventuale condamnări penale ale revoluţionarilor din lista menţionată sunt false şi de natură să atragă răspunderea civilă, pentru calomnie, a autorilor acuzaţiilor. Din păcate, chiar şi în momente de înaltă şi firească emoţie, cum este această aniversare a 30 de ani de la victoria Revoluţiei din decembrie 1989, există persoane care interpretează în mod tendenţios un gest simbolic. Decernarea titlului de Cetăţean de Onoare pentru aceste persoane ţine de calitatea acestora de revoluţionar, titlu a cărui acordare este atributul unei instituţii independente a statului român. Ca primar, eu nu pot prejudicia pe nimeni de calitatea sa de revoluţionar, calitate pe care a dobândit-o în urma unor fapte care au fost deja verificate de instituţiile statului. Mai mult, sunt mândru că un membru al familiei mele face parte din garda de onoare a celor care în urmă cu 30 de ani au luptat pentru ca unii "deontologi" de astăzi să poată să scrie şi să exprime liber, exercitându-şi astfel în mod liber "valoarea" personală", a declarat primarul Mihai Chirica.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Geo: