Publicat: 17 Ianuarie, 2020 - 17:24
Share

În Clinica de Chirurgie Plastică și Reparatorie de la Iași, singura din zona Moldovei care are 5 paturi destinate tratamentului pacientului considerat "mare ars", sunt în acest moment 7 persoane, cu arsuri peste 30% din suprafața corpului.

În Clinica de Chirurgie Plastică și Reparatorie a Spitalului "Sfântul Spiridon" din Iași, singura clinică din zona Moldovei care poate trata pacienți cu arsuri de peste 30% din suprafața corporală, au fost internate numai în ultima săptămână 10 persoane cu arsuri de diferite grade.

"Cele mai multe arsuri din ultima săptămână, pentru că a fost o avalanșă de pacienți cu arsuri, au apărut din cauza folosirii unor combustibili la aprinderea focului. S-a produs flacără mare, chiar explozie și a apărut arsură pe suprafață înstinsă, uneori arsură care interesa căile aeriene", a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon din Iași, Diana Cimpoeșu.

Cazurile din ultimele zile au ocupat și ultimele paturi din clinică.

"Toate paturile de pacient cu grad mare de arsură care necesită terapie intensivă sunt ocupate, iar ultimii pacienți care au ajuns au fost internați pe două paturi de terapie intensivă - pacienții care îndeplineanu criterii de terapie intensivă, și pe paturi de chirurgie plastică și arsuri cei cu grad mai mic de arsură, cei cu stare generală bună. (...) Dacă un astfel de caz grav va mai apărea, vom apela la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență și vom solicita transferul către un alt centru de îngrijiri a pacienților arși", a precizat Cimpoeșu.

Ultimul caz grav a ajuns ieri la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. Este vorba despre un pacient de 93 de ani, cu arsuri pe 30% din suprafața corporală. Pentru că paturile pentru marii arși erau deja ocupate, s-a încercat transferul pacientului, însă starea sa nu permite transportul la mare distanță.

În clinică este și o persoană care primește îngrijiri de 3 luni.

Tag-uri Geo: