Publicat: 17 Noiembrie, 2015 - 19:02
Share

UPDATE: Iohannis, la M.A.I.: Cetățenii așteaptă de la dumneavoastră să impuneți legea. Se așteaptă mult și în ceea ce privește securitatea național

”Pentru mine e o bucurie să fiu aici împreună cu dumneavoastră pentru a-l introduce pe noul Ministru al Afacerilor Interne, domnul Petre Tobă. Este un minister cu greutate, prin asta înțelegând că e greu de condus și cu foarte multe responsabilități. Domnule ministru Tobă, faptul că proveniți din interiorul structurilor Ministerului de Interne îmi garantează că știti foarte bine care sunt provocările, oportunitățile, dar și ce se așteaptă de la conducerea Ministerului. 

Lucrurile, în esență, se pot descrie în relativ puține cuvinte: cetățenii așteaptă de la dumneavoastră să le asigurați siguranța, se așteaptă de la dumneavoastră, și eu aștept acest lucru, să impuneți legea. La noi se vorbește foarte mult despre cum facem legea, cum interpretăm legea. Eu vă cer să impuneți legea. 

În acest fel vom crea cadrul în care cetățeanul se simte luat în serios și se simte sigur. Responsabilitățile dumneavoastră merg mult mai departe. Securitatea națională e un domeniu care fără Ministerul de Interne și fără structurile sale nu poate fi imaginat. Se așteaptă mult de la dumneavoastră și în acest domeniu și sunt convins că veți face față cu brio”, a declarat Iohannis.

UPDATE  20.19. Dacian Cioloș și Klaus Iohannis au ajuns la Guvern, unde urmează să se desfășoare ceremonia de predare a funcției de la premierul interimar Sorin Cîmpeanu la noul premier, Dacian Cioloș.

UPDATE 19:34 Preşedintele Klaus Iohannis: Acest Guvern independent politic este o şansă pentru România

"Societatea se schimbă. Societatea românească s-a schimbat. Şi se schimbă şi aşteptările. Societatea de azi are alte aşteptări faţă de societatea de acum 10 ani sau de acum 25 de ani. Şi dacă diferenţa între aşteptări şi realităţi devine prea mare, intrăm în criză (...) Mulţi au vorbit în aceste zile despre criza în care ne aflam, dar puţini au definit-o. S-au ţinut cuvântări, s-a spus că nu am avut o criza guvernamentală, ca nu am avut şi nu avem o criza parlamentară, nici măcar o criza politică. Şi atunci se pune întrebarea legitimă: dar ce fel de criza avem? Avem o criză de încredere a cetăţeanului faţă de politicianul pe care l-a ales. Încrederea este bunul cel mai valoros în politică", a spus Klaus Iohannis.

 Iohannis a declarat că acest Guvern independent politic este o şansă pentru România.

"Acest guvern este o şansă pentru România fiindcă, în timp ce acest guvern va guverna, partidele vor avea ocazia un an de zile să se reconecteze la alegători. Ar fi excepţional dacă partidele ar folosi aceasta oportunitate pentru a-şi defini programe atractive, pentru a se apropia din nou de alegător, să avem după alegeri o clasă politică care reprezintă fără discuţie alegătorii", a mai spus preşedintele Klaus Iohannis, la finalul ceremoniei de învestitură.

"Vă felicit pentru că aţi primit un vot hotărât da în Parlament, dar vă felicit pe fiecare pentru curajul de a prelua acest portofoliu. Nu e u?or - politicienii mai devreme sau mai târziu vă vor spune că, de fapt, nu îi reprezentaţi. Este o eroare, o eroare fundamentală. Acest guvern Dacian Cioloş are absolut toată legitimitatea, a primit-o prin votul de învestitură în Parlament. Puteţi să mergeţi drepţi înainte", le-a spus Iohannis membrilor Cabinetului Cioloş, după ce aceştia au depus jurământul la Palatul Cotroceni.

UPDATE 19:30 Dacian Cioloş preia oficial funcţia de premier, marţi, de la ora 20.00

Dacian Cioloș va prelua mandatul de prim-ministru, marți, la ora 20,00, la Palatul Victoria, informează Biroul de presă al Guvernului.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul pentru numirea Guvernului condus de Dacian Cioloș, decret publicat în Monitorul Oficial.

Hotărârea Parlamentului pentru acordarea încrederii Guvernului Cioloș a fost publicată marți în Monitorul Oficial. Hotărârea este semnată de președinții celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu și Valeriu Zgonea.

Guvernul condus de Dacian Cioloş depune, marți, ora 19:00, jurământul la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis. La ceremonia de la Sala Unirii a Palatului Cotroceni sunt de asemenea prezenţi preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, fostul premier interimar Sorin Cîmpeanu, consilierii prezidenţiali.

Miniştrii citesc pe rând jurămintele, în cadrul ceremoniei de învestire în funcţie.

Guvernul Cioloș a trecut, marţi, de Parlament cu 389 voturi pentru, 115 împotrivă, din 506 voturi exprimate.  

Guvernul tehnocrat a reușit să obțină încredeea Parlamentului și, mai departe, acesta dorește să implementeze un altfel de mecanism bazat pe discuții cu parlamentarii și pe dezbateri publice, a declarat Dacian Cioloș.

"Felicitări noului Guvern, care a primit în această după-amiază votul de încredere din partea Parlamentului! Este o dovadă că partidele au înțeles că un Guvern de tehnocrați este acum soluția cea mai bună pentru România. Cabinetul Cioloș va avea o sarcină dificilă, iar îndeplinirea obiectivelor asumate în programul de guvernare nu va fi posibilă fără un sprijin parlamentar consistent. Sunt încrezător că fiecare membru al echipei guvernamentale va trata cu responsabilitate și profesionalism misiunea care i-a fost încredințată. Mult succes!", a scris preşedintele Klaus Iohannis pe Facebook.

Componenţa Cabinetului: viceprim-ministru şi ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri - Costin Grigore Borc, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice - Vasile Dâncu, Ministerul Afacerilor Externe - Lazăr Comănescu, Ministerul Afacerilor Interne - Petre Tobă, Ministerul Apărării Naţionale - Mihnea Ioan Motoc, Ministerul Finanţelor Publice - Anca Dana Dragu Paliu, Ministerul Justiţiei - Raluca Alexandra Prună, Ministerul Fondurilor Europene - Aura Carmen Răducu, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Achim Irimescu, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice - Claudia Ana Moarcăş, Ministrul Energiei - Victor Vlad Grigorescu, Ministerul Transporturilor - Marian Dan Costescu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor- Cristiana Paşca Palmer, Mnisterul Sănătăţii - Patriciu Achimaş-Cadariu, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice - Adrian Curaj, Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională - Marius-Raul Bostan, Ministerul Culturii - Vlad Alexandrescu, Ministerul Tineretului şi Sportului - Elisabeta Lipă, Ministrul delegat pentru Consultare Publica si Dialog Social - Victoria-Violeta Alexandru, Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni - Dan Stoenescu, Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul - Ciprian Bucu, Şeful Cancelariei Primului Ministru - Ioan Dragoş Tudorache.