Publicat: 7 Aprilie, 2020 - 11:05
Share
Se cere clarificarea sintagmei 'bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor'

Produsele din tutun ar trebui incluse in categoria produselor de baza, crede Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JT International Romania, Moldova si Bulgaria.

Motivul invocat este pentru a nu lasa consumatorii legali, implicit platitori de accize, sa alimenteze piata neagra.

Gilda Lazar sustine ca o astfel de masura ar putea fi luata intr-o viitoare Ordonanta Militara.

"Deocamdata, ne confuntam cu probleme care ar putea determina scaderi ale vanzarilor legale. Ma refer la inchiderea Horeca, a magazinelor din mall-uri, a perturbarilor din zonele aflate in carantina, precum si a interpretarii diferite a prevederilor Ordonantelor Militare 2 si 3, de catre diversele organe de aplicare a legii, care au dus la inchiderea unor magazine din incinta supermarketurilor.

Zeci de unitati de comercializare cu amanuntul, care nu intra in sfera de aplicare a ordonantelor, pentru ca nu fac parte din centre comerciale de tip mall, au fost inchise si amendate cu sume totalizand aproape 500.000 lei. Majoritatea magazinelor apartin unor firme care au coduri CAEN pentru alimente si alte bunuri de larg consum precum bauturi, tutun, cafea, hartie, dar si presa, servicii de comunicatii etc. si, de asemenea, au autorizatii de la DSV si DSP (...)

Consideram ca, pentru evitarea unor astfel de confuzii, este necesara, in cadrul unei Ordonante Militare viitoare, clarificarea sintagmei 'bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor', in sensul ca aceasta se refera explicit la 'bunuri de larg consum (FMCG)'.

Neincluderea produselor din tutun in categoria produselor de baza ar putea determina consumatorii sa caute variante pe piata neagra, alimentand crima organizata, intr-o perioada in care autoritatile de aplicare a legii sunt mai solicitate ca oricand", a spus Lazar pentru Gandul.ro.

Ea a argumentat ca "in tari ca Franta sau Italia, comertul cu produse din tutun in magazine care comercializeaza fie exclusiv aceste produse, fie impreuna cu alte alimente si presa, au ramas deschise".

 

Tag-uri Nume: