Publicat: 15 Iunie, 2020 - 09:14
Share

Ambasada României în Statele Unite ale Americii salută declaraţia dedicată aniversării a 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Statele Unite ale Americii susţinută, la 11 iunie 2020, în faţa Camerei Reprezentanţilor a SUA, de către congresmenul republican Devin Nunes, în numele mai multor congresmani: Mike Conaway, Michael Turner, Brad Wenstrup, Chris Stewart, Rick Crawford, Elise Stefanik, şi Will Hurd.

În document se arată că Statele Unite şi România au dezvoltat un parteneriat strategic construit pe o prietenie de lungă durată, legături istorice şi angajamentul comun de promovare a securităţii şi prosperităţii în folosul cetăţenilor.

Declaraţia subliniază faptul că Statele Unite recunosc şi apreciază eforturile de durată ale României pentru modernizarea forţelor armate şi respectarea îndatoririlor ce îi revin ca aliat NATO prin alocarea a două procente din Produsul Intern Brut pentru sectorul apărării.

Documentul scoate în evidenţă faptul că Forţele Armate Române au sprijinit NATO şi Statele Unite în Irak, Afganistan şi alte teatre de operaţii timp de aproape două decenii, participând cu peste 30.000 de militari la
aceste misiuni, luptând alături de militarii americani şi contribuind la protejarea intereselor vitale de securitate.

"Salut declaraţia grupului de congresmeni, vechi prieteni ai României, susţinută de domnul Devin Nunes, de celebrare a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Statele Unite ale Americii. Reprezintă o dovadă de respect pentru ţara noastră şi un semnal de sprijin important privind dezvoltarea viitoare a relaţiilor bilaterale, a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii", a declarat cu această ocazie ambasadorul George Cristian Maior.

De asemenea, ambasadorul George Cristian Maior a subliniat faptul că declaraţia evocă eforturile remarcabile ale României în lupta împotriva terorismului, inclusiv ca membru al Coaliţiei globale împotriva ISIS şi prin furnizarea de sprijin către NATO şi aliaţi în domeniul securităţii cibernetice, fiind şi una dintre primele ţări contribuitoare la Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări prin care se urmăreşte creşterea independenţei energetice şi interconectarea infrastructurii în Europa Centrală, consolidând astfel securitatea europeană şi a Statelor Unite.

Documentul mai menţionează faptul că România a trimis în SUA o echipă medicală şi de experţi pentru a ajuta la eforturile de gestionare a epidemiei COVID-19 în statul Alabama, într-o perioadă plină de provocări fără precedent generate de pandemia noului coronavirus. Este un semn de solidaritate şi prietenie între poporul român şi cel american care consolidează capacităţile noastre reciproce de a combate pandemia şi de a proteja sănătatea şi viaţa cetăţenilor noştri.

Ambasada României în Statele Unite ale Americii

 

Tag-uri Geo: