Publicat: 25 Octombrie, 2020 - 18:07
Share

76 din cele 91 de împrumuturi pe care FMI le-a negociat de la începutul pandemiei de coronavirus sunt legate de cererile de reduceri profunde ale serviciilor publice și de politicile care beneficiază corporațiile în raport cu persoanele fizice.

Revolta economică enormă cauzată de pandemia covid-19 oferă o oportunitate unică de a modifica radical țesătura societății, iar Fondul Monetar Internațional (FMI) folosește criza pentru a implementa măsuri de austeritate cvasipermanente în întreaga lume.

76 din cele 91 de împrumuturi pe care le-a negociat cu 81 de țări de la începutul pandemiei globale din martie au fost legate de cererile ca țările să adopte măsuri precum reduceri profunde ale serviciilor și pensiilor publice, măsuri care vor duce fără îndoială la privatizări, înghețuri reduceri salariale sau concedierea lucrătorilor din sectorul public, cum ar fi medicii, asistenții medicali, profesorii și pompierii.

Femeie majoră pentru măsurile de austeritate neoliberală pe tot globul de zeci de ani, FMI a început recent (în liniște) să admită că aceste politici nu au funcționat și, în general, creează probleme precum sărăcia, creșterea inegală și inegalitatea chiar mai gravă. Mai mult, aceștia nu au reușit să realizeze creșterea economică promisă care ar fi trebuit să compenseze aceste efecte negative. În 2016, el și-a descris propriile politici ca fiind „exagerate” și a rezumat anterior experimentele sale din America Latină drept „toată durerea, fără beneficii”. Astfel, propriile rapoarte afirmă în mod explicit că politicile lor nu funcționează.

„FMI a dat un semnal de alarmă cu privire la o intensificare mare a inegalității după pandemie. Dar conduce țările să plătească costurile pandemiei prin reduceri de austeritate care vor alimenta sărăcia și inegalitatea ”, spune Chema Vera, director executiv interimar al Oxfam International. „Aceste măsuri ar putea lăsa milioane de oameni fără acces la asistență medicală sau ajutor financiar în timp ce caută de lucru și ar putea frustra orice speranță de recuperare durabilă. Prin adoptarea acestei abordări, FMI face o nedreptate față de propriile investigații. Capul tău ar trebui să înceapă să vorbească cu mâinile tale.

Moreno a redus bugetul național pentru sănătate cu 36%, în schimbul unui împrumut de 4,2 miliarde de dolari de la FMI, o mișcare care a stârnit uriașe proteste naționale care au amenințat cu deraierea guvernului său.

 

Oxfam a identificat cel puțin 14 țări pe care se așteaptă să le înghețe sau să reducă iminent salariile și locurile de muncă din sectorul public. Tunisia, de exemplu, are doar 13 medici pentru fiecare 10.000 de persoane. Orice reducere a sistemului său de sănătate deja slab ar slăbi în lupta împotriva coronavirusului. „Dacă oamenii nu își pot permite să testeze și să aibă grijă de covid-19 și alte nevoi de sănătate, virusul va continua să se răspândească necontrolat și mai mulți oameni vor muri. Cheltuielile curente de sănătate au fost o tragedie înainte de pandemie, iar acum sunt o condamnare la moarte ", adaugă Vera.

UN STUDIU DE CAZ DE LA FMI

Ecuador este un exemplu perfect al consecințelor FMI. Fost condus anterior de guvernul radical al lui Rafael Correa, care a făcut din reducerea sărăciei o prioritate, a condamnat FMI și organizația sora sa, Banca Mondială, și a acordat azil disidenților occidentali precum Julian Assange, țara fiind condusă de Lenin. Moreno din 2017. Moreno a început imediat să anuleze moștenirea lui Correa, încercând chiar să-l acționeze. În 2019, sub ordinele FMI, Moreno a redus bugetul național pentru sănătate cu 36%, în schimbul unui împrumut de 4,2 miliarde de dolari de la FMI, o mișcare care a stârnit uriașe proteste naționale care au amenințat să-i deraieze guvernul.

Dacă organizația își are calea, cei săraci vor plăti pentru pandemie, în timp ce bogații prosperă

 

Rezultatele au fost aproape apocaliptice când cel mai mare oraș al țării, Guayaquil, a devenit centrul global al coronavirusului, cu cadavre lăsate pe străzi zile în timp ce serviciile erau saturate. Orașul a suferit mai multe decese decât New Yorkul la vârf și cu mult mai puține infrastructuri pentru a face față problemei. Deși numărul oficial de cazuri din țară este scăzut, rata mortalității a fost una dintre cele mai mari din lume, sugerând că serviciile au fost complet prăbușite.

La începutul acestei luni, Moreno a anunțat un nou acord cu FMI de 6,5 miliarde de dolari, care i-a recomandat guvernului să inverseze creșterile de urgență ale cheltuielilor pentru sănătate, să oprească transferurile de numerar pentru cei care nu pot lucra din cauza virusul și reducerea subvențiilor la combustibil pentru cei săraci.

ÎN CRIZĂ, OPORTUNITATE

FMI interferează, de asemenea, direct cu politica internă a națiunilor suverane. În martie, el a refuzat să acorde împrumuturi guvernului venezuelean din cauza „lipsei de claritate” cu privire la cine era la conducere, sugerând că alesul democratic Nicolás Maduro va trebui să demisioneze înainte de a lua în considerare acordarea de împrumuturi țării. În același timp, însă, auto-declarat președintele și figura opoziției Juan Guaidó a anunțat că și-a asigurat un angajament de 1,2 miliarde de dolari din partea organizației, cu condiția ca Maduro să demisioneze și să permită unui „guvern de urgență” să preia controlul. din țară. Un sondaj efectuat în aceeași lună de o companie de votare simpatică a constatat că doar 3% dintre venezueleni l-au susținut pe Guaidó.

În criză există întotdeauna oportunități. Pentru mulți, pandemia este o oportunitate de a reorienta economia departe de consumul de masă și către un sistem mai durabil din punct de vedere ecologic. Cu toate acestea, pentru FMI, acesta este folosit pentru a promova măsuri suplimentare de privatizare și austeritate care îmbogățesc invariabil pe cei bogați și îi slăbesc pe cei săraci și pe cei fără apărare. Se pare că, dacă organizația își are calea, săracii vor plăti pentru pandemie, în timp ce bogații prosperă. ( Mint Press News)

 

 

Tag-uri Institutii: