Publicat: 26 Iunie, 2019 - 14:08
Share

Festivalul de film "Lumi comuniste pe ecran: Dincolo de alb şi negru" intră în a treia zi. Astăzi, miercuri 26 iunie, de la ora 20.00, vom proiecta două filme ale renumitului regizor Abderrahmane Sissako. Înainte de primul film, profesoara Kristin Roth-Ey va prezenta în engleză aceste filme şi cariera regizolului. Filmele prezintă poveşti fascinante legate de perioada în care acest artist a studiat în Moscova la Institutul Unional de Film (VGIK, 1983-1989). Sissako este poate cel mai cunoscut regizor african al momentului. Filmele incluse în festival au fost obţinute de la Cinemateca Africii cu ajutorul Institutului Francez.

Ca adolescent, în timp ce locuia în Nouakchott, capitala Mauritaniei, Sissako a frecventat Centrul Cultural Rus. Aici a beneficiat de o bursă de studii oferită de statul sovietic. Mulţi alţi fondatori ai cinematografiei africane şi-au făcut studiile în URSS, printre aceştia numărându-se poate cel mai important dintre ei Ousmane Sembene (Senegal), dar şi Sarah Maldoror, realizatoarea filmului Monangambe, care va fi difuzat mâine (ora 19.00), în ultima zi a festivalului. Pentru Sissako şi alţi colegi ai lui, posibilitatea de a obţine o diplomă universitară a reprezentat un semn al "prieteniei sovietice" într-un moment în care ţările din Africa încercau să îşi găsească propria cale de dezvoltare şi identitatea politică odată cu eliberarea de sub dominaţia colonială.

Amintirile lui Sissako despre Moscova înainte de 1989 sunt ambivalente: "Exista un cliche conform căruia africanii veneau doar pentru educaţie, dar nu erau artişti". El însă respinge ideea că Uniunea Sovietică la acea vreme se confrunta cu un rasism mai profund decât cel occidental. Astfel, el declară, folosind o formulare provocatoare: "Celor din Vest întotdeauna le place să creadă că altcineva sferă de rasism. Este adevărat că în Rusia era mai uşor să întâlneşti o persoană care să îţi spună ca eşti o maimuţă africană. Dar în Londra, poţi la fel de bine să te găseşti într-un ascensor cu un rasist. Doar că nu ai de unde să şti pentru că acesta îţi zâmbeşte".

Cele două filme, "Octombrie" şi "Rostov-Luanda" abordează teme legate de perioada petrecută de Sissako în Uniunea Sovietică, reflectând transformările profunde ce aveau loc simultan în Africa şi în blocul socialist. În acelaşi timp ele demonstrează influenţa şcolii cinematografice sovietice asupra opţiunilor estetice şi vizuale ale regizorului (de exemplu, o referinţă directă în "Octombrie" la filmul lui Andrei Tarkovsky, "Andrei Rublev"). "Octombrie" prezintă povestea de dragoste a lui Idrissa (student african la Moscova) şi a Irei (o tânără din Rusia). Drama celor doi scoate în evidenţă problemele contidiene rezultate în urma solidarităţilor revoluţionare şi umane dintre Uniunea Sovietică şi ţările africane.

"Rostov-Luanda" este un jurnal de călătorie, personajele principale sunt în căutarea trecutului pentru a înţelege prezentul. Regizorul Abderrahmane Sissako împreună cu un fost combatant al războiului de eliberare naţională din Angola, pe care îl întâlnise iniţial în 1980 la Rostov-pe-Don, pornesc, şaisprezece ani mai tîrziu, în căutarea unui prieten din perioada studenţiei în Uniunea Sovietică, traversând Angola şi Benin. Filmul analizează speranţele revoluţionare şi deziluziile perioadei de după obţinerea independenţei în Africa, dar şi destinele individuale ale celor prinşi în tumultul istoriei. El pune în lumină soarta unei întregi generaţii de tineri africani, al cărei optimism iniţial este zdrobit de tumultul politic al ultimei decade a Războiului Rece.

Vă reamintim că festivalul va proiecta joi, 27 iunie, începând cu ora 19.00, scurt-metrajul angolez "Monangambe" şi, începând cu ora 19.40, documentarul "Cuba: O odisee africană". Pentru mai multe detalii puteţi accesa pagina de facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/335109267183644/.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului "Globalizarea Socialismului: Conexiuni între Europa de Est şi 'Lumea a Treia'" (http://socialismgoesglobal.exeter.ac.uk/), implementat de universităţile College London, Exeter, Oxford, Leipzig, Columbia, Belgrad şi Academia Ungară de Ştiinţe şi finanţat de Arts and Humanities Research Council (Marea Britanie).

 

Tag-uri Institutii: