Publicat: 19 Septembrie, 2016 - 13:32
Share

Președintele FADERE, Daniel Tecu, a trimis președeintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă, prin care îl roagă să intervină și să oprească  discriminarea românilor din diaspora. "Nu este corect să îi considerați "eroi naționali", doar atunci când  trimit miliarde de Euro în țară, dar când vine vorba despre dreptul la vot,  ei să fie considerați o categorie inferioară de români". 

Redăm integral conținutul scrisorii:  

 

Stimate Domnule Președinte al României

 Deși FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa) a făcut nenumărate demersuri către instituțiile Statului Român în care a cerut încetarea discriminării românilor din diaspora, nu a primit incă nici un răspuns; de aceea vă adresăm dumneavoastră prezenta Scrisoare deschisă: 
  
        Au trecut doi ani de când românii din diaspora au doborât toate  piedicile puse de  guvernul de atunci și au reușit să voteze în număr mare, chiar dacă au stat în  ploaie la cozi de 6-8 ore.  Foarte mulți dintre ei, au răbdat acea batjocură pentru ca să vă voteze pe dumneavoastră, crezând că viața lor se va îmbunătății și că niciodată statul român nu își va mai permite să îi considere „romani de mâna a doua”. 
  
        Din păcate în 2015 a fost adoptată o lege anticonstituționala care îi discriminează pe românii din diaspora și face ca votul lor să fie de 20 de ori mai neînsemnat. În timp ce în țară,  avem 1 deputat la 73 000 de locuitori, pentru diaspora s-a prevăzut algoritmul de 1 deputat la 1 400 000 de români.  Menționăm că, trecem cu vederea situația excepțională în care pentru 300.000 de locuitori  proveniți din rândul minorităților naționale sunt rezervate nu mai puțin de 18 locuri de deputat.
  
        Conform articolului 16 din Constituția României, toți cetățenii români sunt egali în fața legii. Nu poate să existe o lege prin care pentru trei categorii de cetățeni să existe trei unități de măsură. 
  
        Legea 208/2015 este anticonstituțională pentru că îi  desparte pe  români în mai multe categorii. 
  
  
        Domnule Președinte, acum în al douasprezecelea ceas, vă rugăm să interveniți și să opriți discriminarea românilor din diaspora. Nu este corect să îi considerați "eroi naționali", doar atunci când  trimit miliarde de Euro în țară, dar când vine vorba despre dreptul la vot,  ei să fie considerați o categorie inferioară de români.  
   
        Contăm pe sprijinul dumneavoastră pentru îndreptarea  acestei situații penibile care ar putea din nou să afecteze imaginea României în lume. 
  

Daniel Tecu  

                                                                         
Președinte FADERE
(Federația asociațiilor de români din Europa)                                  19-09-2016

Excelentei Sale, Domnului Klaus Weber Iohannis Presedinte al Romaniei