Publicat: 7 Mai, 2020 - 14:22
Share

Răspunzând nevoilor justițiabililor care de luni de zile așteaptă să își soluționeze problemele juridice, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) salută intenția exprimată în cadrul comisiilor CSM potrivit căreia activitatea judecătorească ar trebui prelungită, iar vacanța judecătorească amânată pentru luna august.

Propunerile au fost analizate și propuse de către comisia de judecători „Legislație și cooperare interinstituțională" din cadrul CSM, în ședința din data de 5 mai 2020.

Potrivit minutei ședinței, comisia a apreciat că Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești ar trebui modificat, pentru a include un text care să abiliteze CSM să stabilească, în situații excepționale, reguli derogatorii privind durata vacanței judecătorești și cauzele care se judecă în această perioadă.

Propunerea comisiei CSM vine pe fondul suspendării activității instanțelor judecătorești la nivel național în perioada ianuarie - mai 2020 ca urmare a protestului magistraților împotriva legii de abrogare a pensiilor speciale, urmat de instituirea stării de urgență la nivel național datorită Pandemiei Covid 19, timp în care instanțele nu au soluționat decât cauzele reglementate de lege ca fiind de urgență.

Conform statisticilor anuale, pe rolul instanțelor din România sunt înregistrate între 2 și 3 milioane de dosare, iar la acestea se vor adăuga și contestațiile la amenzile aplicate pentru nerespectarea restricţiilor impuse în perioada pandemiei creându-se un volum excesiv de muncă. În acest context, prelungirea activității judecătorești este o soluție absolut necesară.

 

Tag-uri Institutii: