Publicat: 20 Ianuarie, 2015 - 09:43
Share

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenția asupra problemei încă nerezolvate care îi privește atât pe chiriașii, cât și foștii proprietari din imobilele preluate în mod abuziv în perioada 6 Martie 1945 — 22 Decembrie 1989 de regimul comunist.

Despăgubiri acordate ilegal, proprietari cu acte în regulă nedreptățiți, o aplicare discriminatorie și neunitară a normelor în vigoare au dus la situația în care 26.200 de proprietari și urmași ai proprietarilor au beneficiat de plată unei sume totale de 6 miliarde de lei, în timp ce aproximativ 1.000 de dosare au primit 7 miliarde de lei.

Având în vedere semnele de întrebare legate de modul de prioritizare a rezolvării dosarelor de la A.N.R.P., FACIAS a solicitat în repetate rânduri autorităților publice transparentizarea modului în care sunt soluționate dosarele aflate în atenția acestei instituții.

Există, în continuare, multe persoane care se adresează FACIAS și reclamă faptul că proprietarii de drept au așteptat mai mult de zece ani să fie despăgubiți și, în momentul în care s-au săturat să mai aștepte și au vândut drepturile litigioase unor firme sau persoane specializate pe astfel de operațiuni, dosarul se rezolva a doua zi și se acordau despăgubirile.

Problema este cu atât mai gravă cu cât, potrivit datelor statistice puse la dispoziție de Guvern, doar un sfert dintre beneficiarii retrocedărilor sunt din România. Acest lucru a provocat un export de capital în valoare de 3 miliarde de

euro, de 3 ori mai mult decât valoarea compensațiilor primite de către beneficiarii din România.

Potrivit estimărilor, pentru a rezolva problema caselor naționalizate ar mai fi necesare circa 8,7 — 9 miliarde euro.

Lipsa fondurilor ar putea fi însă rezolvată dacă statul ar recupera despăgubirile acordate în mod ilegal de la așa-numiții 'samsari imobiliari' sau de la persoanele care au păgubit cu sute de milioane de euro statul și persoanele îndreptățite să-și ceară drepturile.

În acest sens, FACIAS propune constituirea unui fond special ca destinație a sumele recuperate, care ar urma să servească ca baza exclusiv pentru despăgubirea persoanelor îndreptățite. FACIAS s-a implicat activ și a apărat drepturile romanilor din casele naționalizate, luptând totodată împotriva abuzurilor suportate de acești oameni.

Primul pas a fost procesul câștigat împotriva Guvernului Boc — cel care s-a opus timp de mai bine de un an adoptării normelor metodologice de punere în aplicare a Legii 1/2009 privind protecția chiriașilor din casele naționalizate, inițiată de profesorul Dan Voiculescu, cea care urma să trateze situația în beneficiul ambelor părți.

Au urmat zeci de inițiative, semnale de alarmă, consultări, dezbateri și acțiuni în instanță pentru că după mai bine de 6 ani problema caselor naționalizate să nu fie nici astăzi rezolvată.

Biroul de presă FACIAS