Publicat: 17 Martie, 2020 - 20:00
Share

Salutăm declararea de către Președintele României a stării de urgență și ne exprimăm speranța că modalitatea in care se va concretiza aceasta masura nu va depăși scopul pentru care a fost instituită.

Considerăm că aplicarea imediată a prevederilor decretului privind instituirea stării de urgență, măsură salutată de cvasi-majoritatea populației, va contribui, alături de efortul fiecărui cetățean, la eliminarea treptata a epidemiei de coronavirus.

"În context, apreciind măsurile dispuse prin decretul nr. 195/2020, atragem atenția asupra necesității respectării cu strictețe a prevederilor art. 2, limitarea drepturilor trebuind să se facă exclusiv în scopul pentru care decretul a fost edictat. Numai astfel pot fi înlăturate eventualele excese privind dreptul la viață intimă, familială și privată, inviolabilitatea domiciliului, dreptul la proprietatea privată, libertatea întrunirilor, mai ales în contextul în care aceste limitări sunt dispuse de o singură instituție a statului (MAI)" , a spus directorul de dezvoltare al FACIAS, Toni Greblă.

Față de redactarea in termeni generali a textului care prevede posibilitatea limitării unor drepturi fundamentale, sustinem ca este esential ca, în etapa actuală, toate masurile autoritatilor să fie strict circumstanțiate nevoii reale de combatere a virusului.

In situația nedorită în care evoluția epidemiei va necesita prelungirea stării de necesitate, vom solicita că Președintele României, revăzând textul art. 2, să completeze detaliat situațiile în care aceste drepturi pot fi limitate. Până atunci, ne exprimam increderea ca societatea civilă, prin intermediul asociațiilor și fundațiilor cu activitate în domeniul apărării drepturilor omului, vor monitoriza si vor analiza cu atenție măsurile dispuse de autorități în fiecare domeniu, reactionand prompt si responsabil.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: