Publicat: 18 Decembrie, 2019 - 13:58
Share

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, prezintă, la 30 de ani de la Revoluţie, o expoziţie de fotografie ce cuprinde imagini din Arhiva Fotografică AGERPRES de la evenimentele din Decembrie '89.

Un număr de 30 de fotografii din arhiva AGERPRES sunt expuse pe gardul Palatului Suţu (Bulevardul Ion C. Brătianu, nr. 2), unde vor putea fi văzute până la finalul lunii februarie. Autorul fotografiilor este Sorin Lupşa, singurul fotoreporter de atunci al AGERPRES, care mai lucrează şi în prezent pentru Agenţia Naţională de Presă.

"Acum 30 de ani, pe 21 şi 22 Decembrie 1989, era ca şi acum: soare! Soarele de atunci era mult mai strălucitor. Românii de atunci au fost mult mai uniţi şi fericiţi. 22 Decembrie 1989 a fost ziua în care am simţit cel mai profund sentiment de libertate din viaţa mea", spune Sorin Lupşa.

Realitatea acelor momente a fost surprinsă cu sacrificiu şi curaj de fotoreporterii AGERPRES care şi-au făcut datoria fără ezitare, astfel încât, acum avem posibilitatea să prezentăm filmul evenimentelor din Decembrie '˜89.

"Revoluţia a deschis calea spre libertate şi democraţie, a însemnat sfârşitul unui regim totalitar care a ţinut România şi românii încorsetaţi din punct de vedere social, economic şi politic, care a privat societatea de la libertatea de gândire şi exprimare. Toţi cei care vor privi imaginile au ocazia să vadă momente care au schimbat o ţară, au schimbat cursul istoriei", spune Claudia Victoria Nicolae, director general al AGERPRES.

"Muzeul Municipiului Bucureşti găzduieşte, în această perioadă, nu mai puţin de trei expoziţii dedicate evenimentelor din decembrie 1989 în Bucureşti, în alte oraşe ale ţării, precum şi în locurile în care acum este cinstită memoria martirilor revoluţiei. Două expoziţii sunt în interiorul Palatului Suţu - "Revoluţia din Decembrie 1989. Locuri ale memoriei în Bucureşti" şi "1989: Anul în care Europa a redevenit ea însăşi". Ceea ce ne bucură este că AGERPRES s-a gândit să ofere o expoziţie outdoor, astfel că trecătorii prin faţa Palatului Suţu, care se află la un singur pas de Universitate - loc de referinţă al Revoluţiei - pot vedea fotografiile realizate de Sorin Lupşa, fotoreporter al agenţiei de presă şi acum 30 de ani.

Instantaneele, care surprind exact momentul declanşării revoluţiei la Bucureşti, sunt bine primite şi privite de trecătorii care rememorează, cu această ocazie, evenimente, fapte, gesturi, spiritul manifestanţilor de acum 30 de ani", a declarat Dan Pîrvulescu, director adjunct al Muzeului Municipiului Bucureşti.

Realizatorul imaginilor va fi prezent la Palatul Suţu, în dreptul panourilor cu fotografiile sale, pe data de 21 decembrie, la ora 16,00, pentru a comemora victimele de la Revoluţie.

 

Tag-uri Institutii: