Publicat: 10 Martie, 2014 - 11:44
Share

Enel Distribuţie Muntenia a realizat la sfârșitul lunii februarie o acțiune de control în județul Iflov, pentru depistarea branșamentelor ilegale la rețeaua de electricitate, cu sprijinul Poliţiei Române.

Astfel, în urma unei acţiuni dedicate prevenirii și combaterii furturilor de energie electrică, coordonate de Direcţia de Ordine Publică din cadrul I.G.P.R., în judeţul Ilfov s-au constatat 81 de infracţiuni prevăzute de Legea nr. 123/2012 privind energia electrică şi gazele naturale. Totodată, poliţiştii au sancţionat contravenţional 4 persoane pentru nerespectarea prevederilor acestei legi. În toate cazurile, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt de energie electrică.

În toate aceste situații sunt incidente prevederile Noului Cod Penal referitoare la infracțiunea de furt, coroborate cu cele ale legislației speciale, respectiv Legea Energiei Electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 care la articolul 92 prevede:
“(1) Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”

Dorim să atragem atenția că branșamentele ilegale și instalațiile electrice improvizate, pe lângă faptul că pun în pericol viața celor care le utilizează, pot fi oricând sursa unui incendiu de proporții. Mai mult, astfel de branșamente perturbă buna funcționare a rețelelor de distribuție, determină situații de supraconsum și sunt, de multe ori, cauza unor întreruperi frecvente în alimentarea cu energie electrică, afectând astfel și consumatorii branșați legal.

Din păcate, astfel de tentative au loc chiar și în zonele în care s-au executat recent investiții pentru modernizarea completă a rețelei de energie electrică, astfel încât sunt deterioriate echipamente nou instalate.

Enel a intensificat acțiunile de control pentru a preveni astfel de incidente și pentru a depista situațiile care pot pune în pericol buna funcționare a rețelei de distribuție și a serviciilor aferente.

Mai mult, la nivel național (în baza Protocolului de colaborare) Enel împreună cu reprezentanți ai Poliției Române și ai Jandarmeriei Române desfășoară activități de identificare a persoanelor branșate ilegal la rețeaua de energie electrica sau a unor branșamente și instalații electrice realizate artizanal. Astfel de verificări în comun au loc în fiecare săptămână.