Publicat: 23 Septembrie, 2020 - 00:00
Share

Autor: 

Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Extrem de puțini dintre eventualii cititori ai acestui text vor fi auzit de Jack Devine, încât este absolut necesar să-i creionăm o minimă biografie, folosindu-ne de amplele informații existente la sfârșitul bogatului volum pe care îl semnalăm astăzi.

Jack Devine a petrecut 32 de ani în ca­drul Central Intelligence Agency, timp în care a fost șef al operațiunilor CIA în afara Statelor Unite. În această calitate, a avut autoritatea de a super­viza mii de angajați ai CIA implicați în misiuni delicate în întreaga lume. A fost șef al Diviziei Ame­rica Latină și director al Centrului Contra Narcoticelor, responsabil la sfârșitul anilor ’80 cu urmărirea mondială a traficanților și a organizațiilor criminale. A condus și Afghan Task Force al CIA, care a contraca­rat cu succes agresiunea URSS în acea regiune. Pentru realizările sale, CIA i-a decernat distincția Meritorious Officer Award.

Experiența lui internațională include și misiuni la post în America Latină și Europa. De-a lungul carierei sale în rândurile CIA, Jack Devine a fost implicat în organizarea, planifica­rea și executarea a nenumărate misiuni delicate, practic în toate sectoarele activității de informații: analiză, opera­țiuni, tehnologie și management.

Jack Devine a scris acum această carte. Precizează că „vânătoare bună face referire la urmărirea neîncetată, din umbră, a dușmanilor și a surse­lor de informare“. Ca în orice „vânătoare“, protagoniștii sunt vânătorul și vânatul. Cartea aceasta este un fel de memorii.

„Spionajul este în mod esențial o <<vânătoare>> – a infor­mațiilor despre inamicii noștri sau a căilor de a-i neutra­liza. Așa a fost când i-am urmărit pe Kansi, bin Laden, al-Qaida, rușii din Afganistan, baronii stupefiantelor, pre­cum Pablo Escobar sau cartelul din Cali, dar și cârtițele rusești din interiorul propriului nostru sistem național de securitate, precum Aldrich Ames sau Robert Hanssen. Această lucrare se referă la activitatea și palmaresul CIA în înfrângerea prin acțiune clandestină a acestor inamici și în obținerea de informații precise, care să ne protejeze țara și să permită conducătorilor noștri să ia decizii poli­tice informate.”

Ca un adevărat maestru al intelligence-ului, Jack Devine încearcă și el în memorii­le sale să împărtășească din experiența sa – atât cât este posibil – nu doar profesioniștilor din domeniu, ci și marelui public cititor, aducând un plus de explicații și adevăr asupra unor probleme majore care au frământat omenirea.

Jack Devine a lucrat sub comanda a unsprezece directori ai CIA. A traversat întreaga perioadă difici­lă a Războiului Rece, participând în final la încheierea acestuia cu succes. Tot timpul a fost un partizan constant și ferm al ideii că în CIA trebuie să rămâi apolitic.

A intrat în CIA în 1967 ca tânăr ofițer operativ. Profilându-se pe specificul Americii Latine, a reușit în anul 1971 să fie inclus în rândul ofițerilor care compuneau stația din Chile și a traversat o etapă deose­bit de tumultuoasă în acest spațiu, care a inclus și căde­rea în 1973 a regimului lui Salvador Allende, perioadă supusă unor controverse notabile.

După întoarcerea din Chile a urmat o perioadă în care a executat mai multe misiuni în Mexic și a fost șef de stație în Argentina, apoi în Asia Centrală, în cadrul Divi­ziei Orientul Mijlociu.

Din anul 1986, Jack Devine a condus Task Force-ul Afgan.

A urmat apoi o perioadă în care a îndeplinit funcția de director pentru America Latină, oarecum predestinată, fiind dragostea de început a activității sale în CIA.

În perioada 1994-1995 a fost numit la conducerea Direcției de Operațiuni Clandestine.

„Am petrecut treizeci și doi de ani în CIA și, când o să mi se facă autopsia, veți găsi pe inima mea ștampila CIA“.

„Trebuie să menționăm – precizează prefațatorul Cornel Biriș - că întreaga lucrare memoria­listică este întocmită într-un pronunțat stil realist, cu explicații pertinente și de valoare, accesibile marelui pu­blic, îndreptate cu precădere spre înțelegerea exactă a unor evenimente și acțiuni ce au fost prea mult timp într-un con de umbră, datorat necesității păstrării secre­tului asupra acestora. Jack Devine le scoate la lumină cu mult curaj și franchețe, tocmai pentru a fi înțelese în adevăratul lor sens, ținând seama de epoca în care acestea au avut loc.”

Mai este un motiv pentru care le recomandăm cartea celor intresați, nu numai dedesubturile spionajului. Capitolul 14 este o analiză a lumii de azi, a amenințărilor pentru democrație și a rolului CIA.

Fără îndoială, susține Devine, terorismul va rămâne amenințarea esen­țială pentru patrie și va trebui înfruntat tactic fără milă. Însă, prin comparație cu deceniul de după 9/11, teroris­mul – ca factor determinant al politicii externe a SUA și al evenimentelor mondiale – va cunoaște un declin.

Rețelele sociale ca Facebook sau motoarele de căuta­re precum Google au schimbat în mod profund nu doar modul cum CIA își desfășoară activitățile, ci chiar sensul acestor activități.

Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Mediafax:  https://editura.mediafax.ro/

 

Jack Devine și Vernon Loeb - Vânătoare bună. Povestea unui maestru al spionajului american. Traducerea din limba engleză de Tudor-Florian Potra. Consultant tehnic și prefață de Cornel Biriș. Editura Mediafax. 440 pag.

 

 

 

Topic: 

Format: