Publicat: 16 Septembrie, 2020 - 00:00
Share

Autor: 

Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Scriu editorii: „Ce știu cu adevărat cei mai mulți oameni despre Nietzsche – în afară de mustață, de uitătura încruntată și de asocierea stăruitoare cu nihilismul și fascismul? Unde îl încadrăm pe un gânditor care a fost iubit și de Albert Camus sau Martin Buber, și de Adolf Hitler? Orice filosofie este autobiografie, scria Nietzsche, iar în biografia sa care demontează mituri, Sue Prideaux îi aduce pe cititori în lumea acestui excentric genial, aruncând lumină asupra întâmplărilor și oamenilor ce i-au influențat viața și opera. De la copilăria placidă și cucernică – umbrită de moartea misterioasă a tatălui – până la cariera de profesor, filosofarea singuratică pe înălțimile munților și sfâșietoarea alunecare spre nebunie, autoarea ne spune povestea vieții intelectuale și sentimentale a lui Nietzsche dintr-o perspectivă și cu o sensibilitate de romancier. Volumul este și o galerie de portrete de neuitat ale apropiaților săi, printre care Richard și Cosima Wagner, Lou Salomé, la femme fatale care i-a frânt inima, și sora lui, Elisabeth, antisemită și adeptă înverșunată a naționalismului german, care i-a manipulat textele și a transformat arhiva Nietzsche într-o sursă a ideologilor naziști. Sînt dinamită! este biografia esențială pentru oricine încearcă să-l înțeleagă pe cel mai neînțeles filosof din istorie.”

Aproape nu mai trebuie nimic adăugat pentru a vă stârni curiozitatea. Deschideți această carte, veți fi de-a dreptul încântați. Autoarea, Sue Prideaux, este scriitoare anglo-norvegiană cu studii de istoria artei. Bunica ei a fost muza exploratorului Roald Amundsen, nașa ei a fost pictată de Edvard Munch. Sue Prideaux a publicat patru romane şi două biografii, Edvard Munch: Behind the Scream (2007, carte distinsă cu James Tait Black Memorial Prize pentru biografie) şi Strindberg: A Life (2013, carte inclusă pe lista scurtă pentru Samuel Johnson Prize pentru nonficţiune şi recompensată cu Duff Cooper Prize). Sînt dinamită! a fost desemnată de revista The Times biografia anului 2018 şi a cîştigat Hawthornden Prize în 2019.

Cum s-a mai spus, cartea lui Prideaux are forța uriașă de a retrezi la viață figura lui Nietzsche, deopotrivă adorată și contestată, de a separa, prin recitiri critice, de confiscările ideologice ulterioare.

„Îmi cunosc soarta, a scris Nietzsche în Ecce homo. Cândva numelui meu i se va asocia amintirea a ceva monstruos – a unei crize cum nu a mai existat pe pământ, a celei mai profunde coliziuni de conștiințe, a unei hotărâri invocate împotriva a tot ceea ce s-a crezut, s-a promovat, s-a sacralizat până acum. Eu nu sunt un om, eu sunt dinamită.”

 

 

 

Sue Prideaux – Sunt dinamită! Viața lui Nietsche. Editura Polirom, colecția Plural M. Traducere de Bogdan-Alexandru Stănescu. 372 pag.

 

Topic: 

Format: