Editoriale

Duminică, 4 Octombrie, 2020 - 00:00

Semnalăm/prezentăm astăzi o carte de debut care a uimit lumea literară engleză. Autoarea se numește Megan Campisi, a absolvit Universitatea Yale și are un masterat de la École Internationale de Théâtre Jacques Lecoq din Paris. A primit premiile French Alfa și ADAMI pentru dramaturgie, iar piesele sale au fost puse în scenă cu succes în Franța, China și Statele Unite. În 2019 a primit o bursă de excelență Fulbright pentru a ține cursuri de dramaturgie la teatrul Tatbikat din Turcia. Cartea de față, apărută anul acesta, marchează debutul ei ca romancieră.

Sâmbătă, 3 Octombrie, 2020 - 00:00

Howland, orășel din Massachusetts, la nord de New York. Mark Firth, antreprenor recent ruinat de investițiile nesăbuite ale unui escroc, lucrează la modernizarea vilei unui profesor universitar care a făcut avere în informatică, Philip Hadi, filantrop bogat care intră în politică și devine primar al orașului. O parte din bogații New Yorkului vecin vin în acest oraș să-și petreacă vacanțele.

O cronică amară a Americii dintre atentatele din septembrie 2001 și criza din 2008. Mark crede încă în visul american.

Vineri, 2 Octombrie, 2020 - 00:00

În cadrul politicii sale de recuperare a valorilor, Insititutul Cultural Română a publicat recent doi reprezentanți ai exilului literar românesc din Franța: este vorba de piesa de teatru Brambura sau Spiritul pedepsit de Theodor Cazaban, pe care am prezentat-o vinerea trecută în această rubrică, și de volumul de proză scurtă Întâmplări dintre amurg şi noapte de Sorana Gurian. Astăzi vom vorbi despre acestă a doua carte.

Joi, 1 Octombrie, 2020 - 00:00

Începem această semnalare/prezentare cu o mărturisire al Norei Iuga, făcut într-un interviu: „În primul rând să ştiţi că nu este vorba de un roman. Şi nici începutul nu e neapărat proză. Mi-am propus de foarte multă vreme să scriu o carte pe care să o dedic oraşului care m-a format mult mai mult decât cel în care m-am născut. Eu sunt născută în Bucureşti, deci sunt bucureşteancă get-beget, încă de la bunici, dar trebuie să vă spun că oraşul în care mi-am trăit cele mai importante etape din viaţa mea este Sibiul. Şi nu Sibiul, ci Hermannstadtul este oraşul meu iubit.”

Miercuri, 30 Septembrie, 2020 - 00:00

De aproape douăzeci de ani, cărțile istoricului profesor universitar Petre Țurlea (peste douăzeci!) apar, oricare ar fi editura care le tipărește, cu coperte cartonate, grele și negre (pe unele, rar, mai apare câte o imagine, și ea întunecată). Mărturisirea profesorului e surprinzătoare și te pune și ea pe gânduri: se întâmplă asta, pentru că istoria contemporană, în majoritate, este neagră!

La fel se întâmplă și cu cel mai recent volum, abia ieșit pe piață, „Al doilea Trianon”, o carte surprinzătoare, doldora de informații și care îndeamnă la gândire profundă.

Marţi, 29 Septembrie, 2020 - 00:00

O carte pentru copii între 7 și 10 ani, splendid ilustrată de autoare, britanica Harriet Muncaster, creatoarea seriilor „Isadora Moon” și „Victoria Stitch”. De altfel, la Editura Curtea veche mai puteți găsi alte patru titluri ale seriei:  „Isadora Moon merge la școală”, „Isadora Moon merge la balet”, „Isadora Moon merge cu cortul” și „Isadora Moon dă de bucluc”.

Luni, 28 Septembrie, 2020 - 00:00

Editura Polirom a lansat în toamna anului trecut o colecție cu totul surprinzătoare prin felul în care autorii abordează subiectele asupra cărora s-au angajat: Biografii romanțate. Au apărut până acum biografii ale unor mari personalități ale culturii române – Constantin Brâncuși, George Enescu, I.L. Caragiale, Maria Tănase, Eugen Ionescu, N. Steinhardt, Emil Cioran – fiecare scrisă de alt scriitor al generației tinere, elementul esențial, definitoriu fiind acela că absolut niciuna nu seamănă cu celelalte sau cu biografiile anterioare ale personalităților respective.

Duminică, 27 Septembrie, 2020 - 00:00

Probabil puțini dintre cei care citesc această rubrică știu de Marilynne Summers Robinson. Este o romancieră și eseistă americană, născută ân 1943, multipremiată – Premiul Pulitzer în 2005, National Humanites Medal în 2012, Library of Congress Prize for American Fiction în 2016. Cele mai multe dintre romanele sale descriu viața rurală americană.

Sâmbătă, 26 Septembrie, 2020 - 00:00

Un roman splendid scris și splendid tradus, al unui autor despre care încă nu se știe la noi și despre o problemă pe care de-abia o cunoaștem. Fernando Aramburu, născut în 1959 la San Sebastian, este un scriitor spaniol care trăiește în Germania din 1985 și a publicat, între altele, nouă romane și patru volume de proză scurtă. Cartea de față a apărut în 2016 și a cunoscut foarte repede un enorm succes, obținând nu mai puțin de 14 premii în Spania și în străinătate (zece numai în Spania). Televiziunea HBO a daptat romanul pentru ecran.

Vineri, 25 Septembrie, 2020 - 00:00

În cadrul politicii sale de recuperare a valorilor, Institutul Cultural Român a publicat recent doi reprezentanți ai exilului literar românesc din Franța: este vorba de piesa de teatru Brambura sau Spiritul pedepsit de Theodor Cazaban și de volumul de proză scurtă Întâmplări dintre amurg şi noapte de Sorana Gurian. Astăzi și vinerea viitoare vom semnala/prezenta în această rubrică cele două volume.