Publicat: 30 Ianuarie, 2014 - 11:36
Share

Institutul Aspen România organizează evenimentul “Sporturile Olimpice și Geopolitica Succesului” în ziua de 30 ianuarie, începând cu ora 16.00 în salonul Carol al Bibliotecii Centrale Universitară (intrarea din strada Dem I. Dobrescu, nr. 1).
Vorbitorii principali sunt Octavian Morariu, Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Ion Țiriac, Nicolae Bănicioiu, Ministrul Tineretului și Sportului și Mircea Geoană, Președintele Institutului Aspen România, moderați de Cristian Țopescu.
Institutul Aspen Romania organizează acest eveniment în pregătirea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci și analizează importanța sporturilor olimpice și a evenimentelor sportive mari (inclusiv Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia) și ce antrenează acestea din punct de vedere al finanțării, al infrastructurii, al reputației și al identității, dar și riscurile de securitate și geopolitica.
Dorim să analizăm câteva din riscurile și beneficiile ce se nasc din organizarea evenimentelor sportive mari, cum ar fi Jocurile Olimpice de la Soci sau Jocurile Olimpice de Vară din 2016 și cum lecțiile acestora pot ajuta România să elaboreze strategii pentru a organiza pe cont propriu sau în parteneriat asemenea evenimente sportive la scară ridicată.
Dezbaterea asupra viitorului sportului românesc ar trebui să implice decidenții publici, profesioniști și participanți, pentru a se stabili printr-un efort comun care este strategia oportună necesară pentru a integra și a promova sportul la toate nivelele. Sprijinirea sportului ar trebui să fie considerată o politică prioritară deoarece are potențialul unic de a genera bunăstare individuală, a servi interesului național și de a promova cooperarea internațională.
Dialogurile Aspen sunt centrate în jurul unor probleme specifice relevante pentru România și pentru regiune în domeniile democratizării, a drepturilor umane, inclusiv a promovării drepturilor culturale și ale minorităților, probleme de dezvoltare legate de urbanizarea societăților, efectul proceselor de integrare europeană, limbă și identitate, sport și societate, politică externă, mediu, relația dintre cultura contemporană și mediu.
Institutul Aspen România este o asociație non-profit, apolitică, ce are ca misiune promovarea unui dialog informat și critic pe diverse teme de interes pentru societatea românească. Institutul este recunoscut în întreaga lume pentru devotamentul cu care promovează deschiderea către un model de leadership inovativ și un dialog informal între reprezentanții mediului de afaceri, ai mediilor politice și în societățile civile de pretutindeni. Institutul Aspen are sediile centrale în Aspen Colorado și Washington D.C., fiind fondat în 1950. Alte centre afiliate au fost create ulterior în Franța, Germania, Italia, Japonia, India, Spania, Republica Cehă și Mexic. Institutele Aspen afiliate sunt autofinanțate și administrate independent, însă promovează un set de valori comune.