Publicat: 23 Ianuarie, 2020 - 10:00
Share

La data de 22 ianuarie 2020, secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, l-a primit în audienţă pe ambasadorul Republicii Macedonia de Nord în România, E.S. Gabriel Atanasov.

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, a subliniat susţinerea constantă pe care România o acordă unei perspective europene clare pentru Republica Macedonia de Nord. În acest sens, a evocat eforturile susţinute depuse atât pe durata mandatului României de Preşedinţie a Consiliului UE, cât şi în perioada ce a urmat acestuia, pentru adoptarea deciziei privind deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Republica Macedonia de Nord, cât mai curând posibil. În acelaşi timp, demnitarul român a încurajat menţinerea angajamentului Republicii Macedonia de Nord pentru înregistrarea în continuare de progrese în procesul de reformă, care să sprijine eforturile de adoptare a deciziei aşteptate, contribuind, totodată, la transformarea societăţii şi la apropierea constantă de standardele şi de valorile UE.

Totodată, secretarul de stat Iulia Matei s-a referit la valenţele strategice ale politicii de extindere, instrument-cheie al UE atât pentru realizarea obiectivelor Uniunii ca actor credibil în plan global, cât şi pentru impulsionarea transformării şi modernizării Balcanilor de Vest. În contextul demarării, în perioada următoare, a discuţiilor la nivel european în ceea ce priveşte eficientizarea metodologiei extinderii, secretarul de stat a reiterat poziţia României privind separarea acestor dezbateri de deciziile referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Macedonia de Nord şi Albania, astfel încât să nu fie generate întârzieri suplimentare sau să fie blocat parcursul european al acestor state.

În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, ambele părţi au reconfirmat menţinerea dinamicii pozitive a dialogului şi au evidenţiat importanţa intensificării şi diversificării cooperării la nivel economic, mai ales în ceea ce priveşte schimburile comerciale, pentru o mai bună valorificare a potenţialului de colaborare între cele două state.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: