Publicat: 10 Iunie, 2019 - 11:00
Share

Debitul Dunării a atins valoarea cea mai mare din acest an: aproape 11.500 de metri cubi pe secundă. La stația din Gruia, judeţul Mehedinţi, fluviul depăşise cu 80 de cm cota de atenţie şi a fost la doar 10 cm de atingerea cotei de inundaţie. În satul Cozia, apele Dunării s-au revărsat şi au acoperit 20 de hectare de păşune. Autorităţile le recomandă ciobanilor care-şi pasc oile în apropierea fluviului şi pescarilor să se retragă în zone mai puțin periculoase.

Satul Cozia este cel mai expus riscului de inundaţii după revărsarea Dunării. Fluviul şi-a depăşit deja cu mai bine de 30 metri albia şi s-a revărsat pe islazul comunal. Cei care-şi pasc animalele în apropiere au fost înştiinţaţi să se îndepărteze de Dunăre.

Şi la Gruia, acolo unde se fac măsurători din şase în şase ore pentru a stabili cu cât a crescut fluviul, localnicii spun că nivelul Dunării este cu cel puţin patru metri mai mare. Hidrologii prognozează că de pe 9 iunie, apele ar putea scădea.

La Bechet a fost depăşită cota de inundaţie cu 59 de cm, iar la Calafat cu 45 de cm.

Angajaţi de la Administrația Bazinală de Apă Jiu au ridicat în Portul Bechet un dig din saci cu nisip, să oprească apa care putea intra în clădirile aflate în port.

Tag-uri Geo: