Publicat: 29 Noiembrie, 2016 - 17:59
Share
Miliardarul ar reprezenta cea mai mare amenințare pentru aceasta

Nu este deloc surprinzător că extrema dreaptă se mobilizează împotriva lui George Soros: el reprezintă cea mai mare amenințare pentru aceasta.

Când Donald Trump a fost acuzat că ar fi profitat de lacunele legislației fiscale pentru a evita plata impozitelor, el a declarat: „Bineînțeles că m-am folosit de ele, la fel au făcut și Warren Buffett și George Soros și mulți alții care o susțin financiar pe Hillary”.

Influenții analiști financiari de la Zerohedge susțin că George Soros „a generat de unul singur criza refugiaților în Europa”, tabloidul xenofob Breitbart scrie că finanțarea de către Soros a mișcării „Black Lives Matter” a făcut parte dintr-un plan de schimbare a preferințelor de vot pentru alegerile prezidențiale din SUA, iar Alex Jones, realizatorul de emisiuni de radio favorit al lui Donald Trump declară că „Soros este în spatele ocupării Occidentului de către musulmani”. În luna august, hackeri despre care se crede că ar avea legături cu guvernul rus au sustras mii de documente de pe serverele fundației Soros și le-au publicat online, punându-i în pericol pe mulți dintre oamenii remarcabili sponsorizați de fundație.

Pe măsură ce lumea înclină tot mai mult spre extrema dreaptă, un om a devenit obiect al urii pentru noii naționaliști din întreaga lume: Soros a devenit ținta principală a dreptei alternative (alt-right în limba engleză) – figura centrală a celor mai fanteziste teorii ale conspirației – deoarece naționaliștii vor să distrugă pentru totdeauna ideea că valorile democratice sau liberale pot fi promovate sau încurajate.

Nu așa ar fi trebuit să stea lucrurile. Căderea Zidului Berlinului, de la care se împlinesc 27 de ani luna aceasta, trebuia să anunțe o nouă eră a libertății în întreaga lume. După ce zidul a căzut, Soros și-a pus banii în slujba libertății. În decurs de câțiva ani după declinul comunismului, el a donat 1 miliard de dolari pentru reconstruirea societății civile.

A oferit un grant fără precedent, de 250.000 USD, pentru a transforma modul de predare a științelor umaniste în Rusia (a fost necesară rescrierea de la zero a manualelor comuniste pentru a explica modul în care funcționează democrația) și încă 250.000 USD pentru construirea unei universități noi în Budapesta. A acordat personal un ajutor de 50.000 USD Bosniei și 100.000 USD pentru păstrarea oamenilor de știință ruși în țară, pentru a evita migrația persoanelor înalt calificate către Occident. În anii care au urmat, a donat aproximativ 11 miliarde de dolari pentru cauze progresiste care au inclus promovarea democrației, activismul LGBT, sprijinul pentru refugiați și migranți și apărarea drepturilor omului.

Este cel mai mare donator unic pentru apărarea și consolidarea democrației din istorie. Copilăria sa greu încercată de aici, din Europa, l-a determinat să își doneze averea astfel cum a făcut-o.

Soros a scăpat ca prin urechile acului de holocaust. Copil fiind, a fost pus de autorități să împartă bilețele prin care li se cerea evreilor să se prezinte la rabinul lor a doua zi dimineața, la ora 9. Tatăl lui și-a dat seama imediat că autoritățile strângeau evreii din zonă pentru deportare. I-a spus tânărului Soros să îi spună fiecărui evreu căruia îi dădea bilețelul să nu se ducă. După cum a scris în biografia personală: „A fost printre ei un om pe care nu-l voi uita niciodată. M-am dus cu hârtia la el și i-am zis ce îmi spusese tata. Răspunsul lui a fost:‘Să-i spui tatălui tău că eu sunt un cetățean care respectă legea, că am respectat-o de când mă știu și nu am de gând să încep să încalc legea acum.’ Aceste vorbe mi-au rămas în minte pentru totdeauna.”

Ororile holocaustului i-au insuflat lui Soros nevoia de a aborda problema rasismului și a xenofobiei care există în societatea europeană. După prăbușirea Uniunii Sovietice, a făcut eforturi și mai mari pentru a promova democrația dincolo de Cortina de fier, afirmând: „Fundația a fost înființată în Ungaria. Scopul ei a fost de a contribui la construirea unei țări din care să nu vreau să emigrez.”

Cauzele pe care le finanțează Soros sunt exact cele de care se teme noua generație de politicieni populiști de extremă dreaptă. El îi sprijină pe cei care vin cu date certe pentru a scoate la lumină declarațiile înșelătoare ale populiștilor. Un studiu al metodelor specifice propagandei lui Putin distinge următorul principiu: „Nu vă faceți griji dacă mințiți sau prezentați informații incomplete sau imprecise.” Fostul analist în domeniul securității al guvernului SUA, Aaron Azlant menționează că apropiații lui Trump par să fi deprins politica post-adevăr lucrând îndeaproape cu agenții Kremlinului din Ucraina. Cei care se preocupă de prezentarea datelor așa cum sunt subminează aceste neadevăruri.

Soros face donații și către grupuri care ajută migranții și refugiații. Pentru noii naționaliști care cred în limitarea diversității în Europa și în SUA, în primul rând pentru a menține ambele continente cât mai „albe” cu putință, sprijinul oferit de Soros migranților are ca scop „inundarea Europei cu hoarde de musulmani din lumea a treia”, deoarece scopul său este „mai presus de orice, distrugerea granițelor naționale”. Această acuzație spune multe despre viziunea naționalistă asupra lumii. Ne aflăm, într-adevăr, într-o stare deplorabilă, dacă ajutarea refugiaților a devenit acum un act politic.

Ceea ce înfurie cu adevărat dreapta lui Trump și a lui Putin în acest moment este munca pe care Soros o depune pentru a sprijini democrații și activiștii pentru apărarea drepturilor omului. Noua dreaptă autocrată, la fel ca stânga izolaționistă, crede în popoare și națiuni izolate. Răspândirea democrației este toxică: Putin trebuie lăsat în poziția sa de autocrat care conduce Rusia, iar Trump trebuie lăsat să conducă SUA.

Drepturile universale ale omului, care au rolul de a proteja libertatea individuală împotriva acestor autocrați sunt o chestiune deosebit de suspectă în această viziune asupra lumii. În următorii ani, este de așteptat ca Breitbart, adepții teoriilor conspirației și îndoctrinații lor voluntari din mediul online să conteste furioși „sistemul” drepturilor omului. Există deja îndemnuri ca președinția Trump să adopte legea lui Vladimir Putin privind agenții străini, care îngreunează acțiunile grupurilor militante pentru drepturile homosexualilor și ale altor grupuri pentru drepturile omului în Rusia. Ținta acestui act legislativ este previzibilă: George Soros.

Aici se cade să îmi declar interesele: da, multe dintre campanile la care am lucrat în trecut au fost finanțate parțial de Soros, inclusiv campanii de îmbunătățire a libertății de exprimare în Regatul Unit. Cu toate acestea, atacurile la adresa lui Soros si a viziunii lui asupra lumii în care trăim reprezintă un atac la adresa oricărei persoane căreia îi pasă de viitorul libertății. Nu trebuie doar să simți aversiune din cauza caracterului antisemit al teoriilor conspirației în legătură cu el (mai pe șleau: Soros, fiindcă este evreu, vrea să distrugă rasa albă prin intermediul multiculturalismului), ci să înțelegi de ce atenția este îndreptată asupra lui.

Foarte puține dintre guvernele lumii sau dintre donatorii bogați finanțează cetățeni remarcabili care luptă zi de zi pentru drepturile omului. Este un demers mai puțin incitant și cu mai mare caracter politic decât campaniile pentru vaccinare sau lupta împotriva cancerului. Pe măsură ce lumina libertății se stinge, iar democrațiile lumii se înclină către extrema dreaptă populistă, este de așteptat ca atacurile la adresa lui Soros să se intensifice.

( Autorul, Mike Harris, este director executiv al 89up și directorul publicației Little Atoms)