Publicat: 20 Ianuarie, 2013 - 13:49
Share

Mai multe persoane care lucrau în Algeria, la un complex gazifer, au fost răpite, miercuri, de o grupare teroristă afiliată la Al Qaida. Armata alegeriană a atacat complexul cu ajutorul elicopterelor, ucigând mai mulți ostatici și răpitori. Criza ostaticilor s-a încheiat sâmbătă cu o baie de sânge. AMOS News prezintă bilanţul prezentat de autorităţile algeriene, clasificat pe tările de origine ale ostaticilor:

- MAREA BRITANIE: Şase britanici şi o persoană rezidentă în Marea Britanie, în total, sunt moarte sau au fost date dispărute pe platforma algeriană de exploatarea gazelor, a anunţat sâmbătă ministrul britanic de Externe William Hague.

- SUA: Departamentul de Stat a confirmat vineri moartea unui cetăţean american, Frederick Buttaccio, în timpul luării de ostatici. Postul NBC dezvăluia vineri seara, un pic mai devreme, că un american a fost ucis, că doi au scăpat nevătămaţi şi că situaţia altor doi americani era necunoscută.
Surse din cadrul grupării islamiste, citate de către Agenţia mauritană Nouakchott de Informaţii (ANI), a anunţat joi că răpitorii au capturat doi americani.

- FRANŢA: Ministerul de Externe a anunţat vineri seara moartea unui francez, Yann Desjeux, un fost militar din cadrul forţelor speciale, administrator al unui restaurant în sud-vestul Franţei. Alţi trei francezi, prezenţi în complex, au scăpat cu viaţă.
Ministerul Apărării a anunţat sâmbătă dimineaţa că nu mai există francezi ostatici în Algeria, precizând că au fost eliberaţi.

- ALGERIA: Un algerian a murit miercuri în cursul atacului comandoului islamist, chiar înainte de luarea de ostatici, iar 685 de angajaţi algerieni au fost eliberaţi în urma interveţiei armatei, potrivit autorităţilor de la Alger.

- ROMÂNIA: Un român a fost ucis şi altul a fost rănit în cursul luării de ostatici, a anunţat Bucureştiul, care precizat anterior că alţi trei cetăţeni români au fost eliberaţi.

- JAPONIA: Situaţia a cel puţin zece cetăţeni japonezi rămâne necunoscută, în contextul în care 17 salariaţi japonezi se aflau în complex în cursul atacului.

- BELGIA: Un purtător de cuvânt al islamiştilor a anunţat joi că trei belgieni au supravieţuit unui raid al aviaţiei algeriene şi se aflau în complex.

- NORVEGIA: Cinci cetăţeni norvegieni sunt daţi dispăruţi, potrivit grupului petrolier Statoil, care gestionează platforma de la In Amenas împreună cu grupul britanic British Petroleum (BP) şi algerian Sonatrach. Şaptesprezece membri ai personalului erau prezenţi la momentul luării de ostatici.

- FILIPINE: Treizeci şi patru de filipinezi, inclusiv unul rănit, au fost evacuaţi joi de către angajatorul lor, iar alt filipinez a putut să evadeze înaintea intervenţiei forţelor algeriene. Manila a refuzat să confirme informaţii de presă care anunţau doi morţi.

- MALAYSIA: Autorităţile au anunţat sâmbătă că nu au nicio informaţie despre doi dintre cetăţenii lor, în timp ce alţi trei se aflau în siguranţă.