Publicat: 21 Februarie, 2012 - 17:15
Share

Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte PSD, a sesizat Comisia Europeană în legatură cu gradul îngrijorător de sărăcie în rândul cetăţenilor Uniunii Europene, cei mai afectaţi fiind copiii.

In medie, unu din patru europeni e amenintat de saracie, potrivit statisticilor oficiale ale UE, aceasta pondere atingand recordul in cazul copiilor din România, dintre care aproape jumatate sufera din cauza saraciei sau sunt vizati de acest risc.

"Datele oficiale privind saracia si excluderea sociala la nivel european reflecta falimentul politicilor de austeritate, care au accentuat polarizarea in societate si au afectat grav nivelul de trai al cetatenilor. In special in cazul României - care detine in UE recordul de saracie in randul copiilor - este revoltator, asa cum e cuantificat statistic, efectul dramatic al politicilor anti-sociale ale guvernului Boc", a declarat Corina Cretu.

"Conform celor mai recente date, publicate luna aceasta de Eurostat, oficiul statistic al Uniunii Europene, cele mai ridicate rate ale riscului saraciei in UE, in anul 2010, s-au inregistrat in Bulgaria (42%) si România (41%), iar cele mai scazute in Cehia (14%), Suedia si Olanda (15%). La nivelul Uniunii Europene, 115 milioane de persoane, adica 23% din populatie, erau amenintate de saracie si excludere sociala, inainte ca masurile anti-sociale ale guvernelor de dreapta sa-si produca pe deplin efectele nocive", a precizat vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European. 

"Cel mai ingrijorator, insa, este faptul ca in randul copiilor ponderea celor amenintati de saracie a fost mai mare decat in cazul adultilor, ajungand la 27%, ca medie europeana, si la 48,7% in România - procent record in Uniunea Europeana, in conditiile in care in celelalte state membre variaza intre 15% in Slovenia si tarile scandinave si 44,6% in Bulgaria. In România si Ungaria se inregistreaza si cele mai mari diferente intre situatia copiilor si a celorlalte categorii de varsta.

Principalii factori determinanti ai saraciei in randul minorilor, potrivit Eurostat, sunt situatia locurilor de munca ale parintilor, compozitia si starea generala a familiilor si eficienta interventiei guvernamentale prin ajutoarele si serviciile sociale. Iata, asadar, cuantificat statistic, efectul dramatic al politicilor anti-sociale ale guvernului Boc", a declarat Corina Cretu.

Europarlamentarul social-democrat a cerut, in interpelarea adresata Executivului comunitar, masuri coordonate la nivel european pentru crearea de locuri de munca si combaterea saraciei prin politici focalizate si instrumente de interventie concreta in vederea sprijinirii categoriilor celor mai defavorizate, in special a copiilor.