Publicat: 8 Ianuarie, 2012 - 18:20
Share

Eurodeputatul PSD, Corina Creţu, consideră că propunerea lui Laszlo Tokes referitoare la principiul proporţionalităţii etnice reprezintă un afront adus democraţiei.

„Propunerea lui Laszlo Tokes denotă fie diletantism în materie de politică, fie rea-voinţă. În ambele cazuri, el aduce un afront grav democraţiei. Principiul reprezentării proporţionale nu poate fi aplicat doar minorităţilor. Un sistem electoral trebuie să fie valabil pentru întreaga populaţie. Indiferent că este vorba despre vot uninominal sau vot cu reprezentare proporţională, acelaşi sistem trebuie pus în aplicare pentru toţi”, susţine europarlamentarul Corina Creţu.

Europarlamentarul PSD afirmă, de asemenea, că nu poate fi vorba de o defavorizare a comunităţii maghiare în condiţiile în care UDMR s-a aflat la putere în toţi aceşti ani: „Intenţia lui Laszlo Tokes, pe lângă faptul că este profund anti-democratică, nici măcar nu se justifică. Minoritatea maghiară nu este nicidecum defavorizată, din moment ce UDMR a făcut parte din coaliţia de guvernare în toţi aceşti ani. Comunitatea maghiară din România nu are nevoie de reguli preferenţiale în ceea ce priveşte alegerea reprezentanţilor săi”, completează eurodeputatul PSD.

În plus, Corina Creţu evidenţiază faptul că Traian Băsescu nu are drept de iniţiativă legislativă şi, prin urmare, sprijinul cerut de Laszlo Tokes şefului statului este lipsit de temei.