Publicat: 25 Septembrie, 2020 - 13:29
Share

Programul România-Republica Moldova 2014-2020: contracte în valoare de 2,8 milioane de euro semnate de MLPDA, în ultima săptămână

În cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, au fost semnate, în ultima săptămână, contracte de tip SOFT, în valoare de 2,8 milioane de euro, care vor fi derulate de beneficiari din România, împreună cu parteneri din Republica Moldova.

Procesul de contractare pentru priorităţile de investiţii SOFT se apropie de final, astfel că, doar în ultimele zile, MLPDA, în calitate de Autoritate de Management, a semnat contracte în valoare totală de 2,8 milioane de euro (fonduri europene), în domeniile cercetării, educaţiei şi medical. Specificul acestor proiecte constă în cooperarea între partenerii din cele două state, precum şi în beneficiile comune, pentru comunităţile de pe ambele părţi ale frontierei româno-moldovene.

Până în prezent, MLPDA a semnat 43 de contracte, în valoare de 8,6 milioane euro, pentru proiecte de tip SOFT, care vizează creşterea calităţii educaţiei şi facilitarea accesului tinerilor pe piaţa muncii, promovarea tradiţiilor locale şi creşterea potenţialului turistic al comunităţilor din zona de frontieră, prevenirea dezastrelor naturale şi dezvoltarea de proceduri comune de răspuns în cazul situaţiilor de urgenţă, modernizarea serviciilor de sănătate în aria programului.

Programul finanţează investiţii de tip SOFT (proiecte care nu includ componenta de infrastructură sau au o componentă de infrastructură mai mică de 1 milion de euro pe proiect) şi proiecte de tip HARD (proiecte care au o componentă de infrastructură mai mare de 1 milion de euro pe proiect).

În perioada imediat următoare, Autoritatea de Management va începe contractarea proiectelor care vor derula investiţii în infrastructură de peste 1 milion de euro/proiect.

Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate. Alocarea financiară a Uniunii este de 81 de milioane de euro. Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova şi va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE care se învecinează.

Toate informaţiile privind Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 pot fi consultate pe web site-ul dedicat programului: www.ro-md.net.