Publicat: 19 Octombrie, 2020 - 00:00
Share

Jurnalistul rus Semyon Pegov semnaleaza că generalul colonel Najmeddin Sadykov, șeful Statului Major al Forțelor Armate din Azerbaidjan, a fost îndepărtat din funcția sa la cererea consilierilor militari turci.
Potrivit jurnalistului, citat de site-ul comunității armene din Argentina (soyarmenio.com), militarul azer ar fi “cochetat” cu Direcția Generala de Informații a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, binecunoscutul GRU. Pe de-alta parte, Sadykov, încă de la începutul lunii octombrie, s-ar fi opus în mod deschis imixtiunilor turcești în conducerea forțelor armate naționale de la Baku.
 
În Armenia, Serviciul Național de Securitate semnalează, la randul sau, ca, după cazul de saptamana trecuta, în care mai mulți cetățeni străini au fost retinuti pentru activități clandestine în folosul țării vecine, a mai contracarat activitatea unui agent azer, de aceasta data fiind vorba despre un militari de rang înalt care lucra pentru Azerbaidjan. Acesta, ocupând funcții de conducere în Ministerul Apărării de la Erevan si avand, desigur acces la informații clasificate critice, le-ar fi transmis, periodic, controlorilor sai azeri.
Potrivit structurii armene de contraspionaj, fostul înalt militar reținut s-a întâlnit cu azerii în Georgia, unde a primit misiuni pentru a obține informații despre Artsakh, securitatea externă a Armeniei, forțele armate și înzestrarea lor.
Serviciul de securitate națională nu a furnizat informații cu privire la identitatea funcționarului.
 
Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan intră, astfel, oficial în faza războiului „clandestin”, a spionajului și a acțiunii extinse a serviciilor secrete.
Serviciul Național de Securitate a făcut, însă, publice imagini cu apartamentul respectivului cadru militar, unde a fost găsită o cantitate mare de documente care conțin secrete oficiale de stat despre forțele terestre, bateriile de apărare antiaeriana si amplasarea acestora, locații strategice, menite să aducă un grad pronunțat de risc asupra teatrului de operații si a vieții militarilor armeni desfasurati în teren, unele dintre documente fiind în original.
Serviciul armean de contraspionaj nu a furnizat încă detalii dacă acesta lucra singur sau făcea parte dintr-o rețea.
Pe de-alta parte, potrivit unor surse diplomatice și militare ale ziarului rus „Kommersant”, atacul declanșat de Azerbaidjan în Nagorno Karabakhm (Artakh) în 28 și 30 septembrie a fost condus personal de ministrul turc al apărării, Hulusi Akar.
Kommersant semnalează astăzi ca participarea tehnico-militară a Turciei la războiul împotriva Artsakhului a fost planificată în prealabil de către liderii politici și militari ai Republicii Turcia.
 
Potrivit unor surse diplomatice și militare ale publicatiei moscovite „Kommersant”, atacul declanșat de Azerbaidjan în Nagorno Karabakh în zilele de 28 și 30 septembrie a fost condus personal de ministrul turc al apărării, Hulusi Akar.
Potrivit surselor, în ultimele luni, Ankara a provocat activ Baku să înceapă ostilitățile, promițând o asistență politică, diplomatică, de informații și militar-tehnică extinsă.
„După recentele exerciții militare turco-azere din iulie-august, un număr mare de trupe turcești au rămas în Azerbaidjan, cu scopul de a juca un rol de coordonare în planificarea și executarea ofensivei din Nagorno-Karabakh. Vorbim despre 600 de militari, inclusiv un grup tactic de 200 de persoane, 50 de comandanți în Nakhichevan, 90 de consilieri militari în Baku, un grup de de 120 de persoane din forțele aeriene turcești la baza aeriană Gabala, 20 de operatori de drone pe aeroportul Dallar , 50 de ofițeri în Evlakh, 50 de ofițeri în Evlakh și 20 de persoane în corpul armatei de la baza navală și institutul militar din Baku ”, au spus sursele citate de ziarul amintit.
Ministrul turc al apărării Hulusi Akar și comandantul forțelor terestre, Umit Dundar au ajuns în Azerbaidjan în perioada 28-30 septembrie, la apogeul ostilităților. Sursele citate de Kommersant susțin că oficialii turci dețin controlul general asupra operațiunilor de pe frontul Karabakh.
Potrivit interlocutorilor Kommersant, 200 de mitraliere și muniția aferentă au fost livrate pe 9 octombrie pe ruta Amman-Baku prin Georgia. Anterior, Turcia a făcut o cerere pentru efectuarea de zboruri de tranzit peste spațiul aerian georgian pe 14, 21 și 28 octombrie. Surse publicației raportează că Georgia le-a autorizat.
 
Ciprian Pop

Tag-uri Nume: