Publicat: 29 Octombrie, 2019 - 10:08
Share

Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Orchestra Filarmonicii Altenburg Gera va susţine o serie de concerte în România. La Timişoara, pe 29 octombrie şi 1 noiembrie, vor avea loc două concerte la Filarmonica Banatul. Turneul se desfăşoară sub patronajul ambasadorului Republicii Federale Germania în România, Cord Meier Klodt, şi al ambasadorului României în Republica Federală Germania, Emil Hurezeanu.

Concertul aniversar de la Bucureşti de duminică, 3 noiembrie 2019, ora 19.00, de la Ateneul Român, va fi condus de dirijorul Laurent Wagner, director general muzical. Solist va fi violoncelistul Mircea Marian. În program vor fi Concertul pentru violoncel şi orchestră de Dan Dediu, în primă audiţie, şi Simfonia nr. 1 în do minor op.68 de Johannes Brahms.

Concertul pentru violoncel şi orchestră de Dan Dediu, unul dintre cei mai importanţi compozitori români contemporani, este o lucrare compusă special pentru turneul "Muzica viitorului - o punte spre Europa de Est". Dan Dediu a conceput acest concert pentru violoncel ca pe o piesă de repertoriu - o lucrare ludică, nepretenţioasă şi agreabilă, ale cărei părţi povestesc pe cale muzicală o istorie captivantă. În mod obişnuit, Dan Dediu se foloseşte foarte puţin de muzica tradiţională românească, dar există momente când apelează la această comoară muzicală. Astfel, partea a patra a concertului pentru violoncel a devenit - după cum susţine compozitorul însuşi - o combinaţie între cele Şase dansuri populare româneşti ale lui Bela Bartok şi filmul lui Quentin Tarantino Pulp Fiction. Câteva pasaje ale concertului au luat naştere din colaborarea strânsă cu violoncelistul Mircea Marian.

Filarmonica "George Enescu"
Duminică, 3 noiembrie, ora 19, Ateneul Român
Concert simfonic

Muzica viitorului - o punte înspre Europa de Est
Concert aniversar cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Orchestra Filarmonicii Altenburg-Gera
Dirijor
Laurent Wagner
Solist
Mircea Marian

Program

Dan Dediu
Concert pentru violoncel şi orchestră p.a.
Johannes Brahms
Simfonia nr. 1, în do minor, op. 68
Concert organizat sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti şi al Ambasadei României la Berlin

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Marţi - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Dan Dediu a studiat compoziţia la Bucureşti cu Ştefan Niculescu şi Dan Constantinescu, iar la Viena cu Francis Burt. Creaţia sa conţine peste 130 de opusuri ce acoperă aproape toate genurile muzicale: patru simfonii şi alte piese pentru orchestră, cinci concerte, patru cvartete de coarde, muzică de cameră în diferite formaţii, muzică pentru pian, coruri, muzică electronică, trei opere. A obţinut premii naţionale şi internaţionale de compoziţie şi interpretare, precum şi prin comenzi ale diferitelor festivaluri, ansambluri şi interpreţi renumiţi. De asemenea, a publicat două monografii, un volum de eseuri, precum şi multe studii, articole şi conferinţe. Între 2003 şi 2006 a realizat pentru TVR 88 de episoade din serialul de iniţiere muzicală "Aventura sunetelor". Posedă experienţă managerială ca director artistic al festivalului Săptămâna Muzicii Noi şi al festivalului Profil. Dan Dediu este profesor de compoziţie, a fost şeful catedrei de compoziţie din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi directorul artistic al ansamblului Profil. Sonoritatea tipică a compoziţiilor sale este definită de mai multe elemente: staccato capricios, imprevizibile schimbări de dispoziţie, intersecţii de temporalităţi, imagistică asociativă bogată, motive melodice pregnante şi memorabile, definiţii psihologice precise realizate numai cu câteva sunete.

Laurent Wagner şi-a început studiile în oraşul natal, Lyon, şi le-a continuat la Paris (pian, fagot, compoziţie şi muzică de cameră), înainte de a deveni membru în anul 1982 în grupa de capelmaiştri a profesorului Karl Ă-sterreicher la Facultatea de muzică din Viena. După câţiva ani în care a activat în calitate de corepetitor şi capelmaistru la teatrele din Heidelberg, Gelsenkirchen şi Wuppertal şi ca maestro interno la Gran Teatre del Liceu în Barcelona, a devenit vicedirector general muzical la Teatrul din Dortmund. Apoi, în 1994 a fost numit Director general muzical la Teatrul de Stat din Saarbrucken. Funcţia sa ulterioară de director şi dirijor şef al Operei din St. Gallen i-a adus repertoriul italian în centrul activităţii sale. Parcursul său profesional l-a condus mai apoi către Dublin, unde a devenit dirijor principal al Orchestrei Radio Irlandeze, unde a gestionat şi numeroase producţii de operă la Opera Ireland, printre care şi premiera operei Salome de Richard Strauss. Din 2006, se dedică tot mai mult formării tinerilor cântăreţi. Astfel, între 2006 - 2007, a predat la International Vocal Arts Institute din Tel Aviv. Din 2013, coordonează o grupă de dirijori la Conservatorul din Rennes. Pentru numeroasele merite în îndelungata sa carieră ca ambasador al muzicii franceze, lui Laurent Wagner i s-a decernat titlul de Chevalier de l‘Ordre National du Merite de către preşedintele Franţei. Din stagiunea 2013-2014, Laurent Wagner este director general muzical al Teatrului Altenburg Gera.

Mircea Marian este licenţiat în violoncel şi absolvent al cursurilor de master ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la clasa prof. univ. dr. Marin Cazacu. În prezent, este doctorand în cadrul aceleiaşi instituţii, sub îndrumarea prof. univ. dr. Dan Dediu, solist instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio a Societăţii Române de Radiodifuziune, membru al Duo Cello Jaya, 4Cellos, Orchestrei Române de Tineret, al ansamblurilor Violoncellissimo şi Profil. A câştigat numeroase premii. Pe parcursul carierei sale artistice a studiat şi a susţinut recitaluri, alături de muzicieni de prestigiu, precum Marin Cazacu, Jan-Erik Gustaffson, Alexandra Guţu, Frans Helmerson. Mircea Marian a susţinut concerte în calitate de solist, alături de Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica Botoşani, Filarmonica de Stat Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea. De asemenea, a realizat înregistrări în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune, atât în calitate de solist, cât şi alături de Duo Cello Jaya. A participat la masterclassuri şi festivaluri precum: Isa16 - International Summer Academy, SoNoRo Interferenţe, Festivalul Internaţional "George Enescu", Festivalul Internaţional Sergiu Celibidache, Festivalul SoNoRo, Festivalul Enescu şi muzica lumii.

 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: