Publicat: 8 Februarie, 2012 - 11:33
Share

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) continuă să avanseze într-o serie de cazuri importante, iar pregătirile pentru implementarea Codului penal şi Codului de procedură penală trebuie să fie accelerate în domenii ca recrutarea şi reechilibrarea resurselor între instanţe, arată proiectul raportului intermediar din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

''Elaborarea legislaţiei privind confiscările extinse a înregistrat progrese în Parlament, iar DNA şi ANI au continuat să avanseze într-o serie de cazuri importante. Noile legi privind reforma numirilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi responsabilitatea disciplinară a magistraţilor stabileşte cadrul care vizează mai multă claritate şi rigoare. (...) Potrivit noii baze juridice, începând din 2010, ANI a identificat 18 cazuri totalizând 5,7 milioane de euro de potenţiale averi nejustificate, 23 de cazuri administrative de conflict de interese şi 118 cazuri de incompatibilităţi'', arată documentul.

''Răspunsul României la recomandările Comisiei arată mai multe evoluţii. Noul Cod civil a intrat în vigoare fără probleme în octombrie 2011, iar Codul de procedură civilă este prevăzut să îi urmeze în iunie 2012. Accelerarea proceselor de corupţie la nivel înalt de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a ajutat la a da curs recomandărilor Comisiei cu privire la riscul ca unele cazuri de corupţie la nivel înalt să ajungă la termenul de prescriere'', se arată în documentul citat.