Publicat: 15 Februarie, 2019 - 12:36
Share
România are posibilitatea să ocupe o poziție dominantă pe piața ovinelor

Comisia Europeană anunţă că statele membre vor putea beneficia de condiţii mult mai facile de export pentru carnea de oaie şi vită pe piaţa din Iran, de la începutul anului viitor. Iranul simplifică condiţiile la importurile de carne de oaie şi vită din statele membre ale UE, astfel că, începând cu prima jumătate a anului viitor, se va aplica un sistem unic de certificare a sănătăţii, informează Comisia Europeană. Acest sistem unic de certificare va fi pus în primul rând la dispoziția acelor state membre care sunt în prezent autorizate să exporte și vor fi extinse către restul Uniunii, pe baza recunoașterii sistemului UE în ansamblul său. "Se așteaptă ca noile măsuri să fie în vigoare în prima jumătate a anului 2018, reducând birocrația și costurile pentru exportatori", mai precizează Comisia Europeană.

Iranul este o piaţă de desfacere importantă pentru Europa, care a exportat în 2016 produse agroalimentare în valoare de aproximativ 728 de milioane de euro. La fel de importantă este şi pentru România, care exportă deja cereale pe această piaţă, şi care a făcut deja demersuri pentru a o recâştiga şi pe segmentul cărnii. Astfel, în septembrie anul trecut, ministrul Agriculturii de atunci, Achim Irimescu, a efectuat o vizită de lucru în Iran cu scopul de a pune bazele unei noi colaborări. 

„Confirmarea progreselor imediate în aceste domeniu este o demonstrație clară a angajamentului nostru reciproc de a deschide piețele noastre pentru o creștere a comerțului agroalimentar. Sunt convins de oportunitățile semnificative care există pentru exporturile de carne de vită și de oaie în UE pe o piață iraniană de 80 de milioane de oameni. Aceste măsuri vor accelera comerțul cu carne de vită și de oaie din UE în Iran. Acesta este doar primul pas în dezvoltarea unei relații noi și reciproc avantajoase pentru Iran și UE", a declarat Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură.

În plus față de certificare, autoritățile iraniene au confirmat faptul că au în vedere eliminarea altor restricţii de natură sanitară, care în prezent determină restricții la exporturile UE. Acestea includ: interzicerea importurilor de carne de vită cu oase; cerința potrivit căreia carnea de vită și oaie trebuie să provină de la bovine și ovine, născute, crescute și sacrificate în același stat membru al UE; și regula potrivit căreia carnea trebuie să provină de la animale vii sacrificate sub o anumită vârstă.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: