Publicat: 6 Octombrie, 2019 - 19:56
Share

Autor: 

Publicat: 14 Decembrie, 2011 - 05:15
Editorialist

O atmosferă de sărbătoare domnește în PNL și nu lipsesc decât sticlele de șampanie din care să se închine pentru victorie. Încurajări majore vin din partea președintelui, care nu are nicio îndoială că de joi va începe o nouă epocă și că va avea în sfârșit „guvernul său”, după ce a suferit doi ani și mai bine de pe urma asupririi pesedisto-aldiste. Starea aceasta de spirit nu are termen de comparație în niciuna dintre situațiile asemănătoare în care schimbarea a fost pe muchie de cuțit. Realitatea este că dintre toate tentativele de a da jos Guvernul - unele în care Orban s-a acoperit de ridicol -aceasta pare să aibă cele mai mari șanse, pe care le datorează degringoladei instalate în partidul de guvernământ după eșecurile în serie din ultima perioadă, care au debutat cu alegerile europarlamentare și au continuat cu încarcerarea președintelui, culminând cu defecțiunea ALDE și cu neinspirata candidatură a Rovanei Plumb pentru postul de comisar european. Partidul a fost „lucrat” din greu de foștii săi membri, între care și un președinte, pierzând rând pe rând membrii cu care forma majoritatea lejeră ce îi permitea să guverneze, momentul actual caracterizându-se printr-o pronunțată nesiguranță în privința realizării numărului de votanți (de fapt de nevotanți) necesar pentru a-și păstra statutul. Dacă opoziția liberală exultă, restul este circumspect. Ungurii  zic că votează, dar nu la vedere (ceea ce lasă locul unor semne de întrebare) în timp ce USR-ul privește cu rezerve eventuala preluare a puterii, ezitând să o cauționeze în absența unui program clar și mai ales a unor alegeri anticipate. Cei mai activi moționari sunt, cel puțin în aparență, proromânii lui Ponta, ajunși în situația paradoxală de a-și nega propria orientare politică de stânga. Cred însă că aici este punctul nevralgic al acestor alianțe contra naturii și că pe unii dintre disidenții aceștia mizează PSD pentru neutralizarea moțiunii.

Cel mai interesant aspect al situației rămâne însă lipsa de orizont a acestei campanii: în cazul în care moțiunea trece, ce va câștiga opoziția? Sau liberalii? O guvernare minoritară în cel mai bun caz, din care nu se vor alege decât cu belelele haosului care se va instala pentru anul rămas până la scrutinul parlamentar. Cu consecințele electorale de rigoare. Orban nu are încă habar cu cine și cum va guverna și cu atât mai puțin de sprijinul pe care l-ar putea aștepta din partea aliaților de circumstanță. Pentru că realitatea este că liberalii sunt la fel de izolații politic ca și social democrații, neavând aliați naturali. Nici userștii și nici pemepiștii - cu atât mai puțin maghiarii - nu vor fi fericiți să defileze sub comanda lui Iohannis în alaiul dirijat de un Orban pe care nimeni nu îl consideră capabil să se ridice la nivelul condiției de premier.

Pe de altă parte, funcționează deobicei un mecanism natural care face ca cel care se află în posesia prăzii să fie copleșit de adrenalina necesității de a o păstra. Chiar și actualii disidenți din PSD nu văd cu ochi buni o schimbare care nu le va fi de niciun folos și din care vor pierde și beneficiile pe care le mai au. De aceea iese complet din discuție ideea unor alegeri anticipate care i-ar face să renunțe de bunăvoie la privilegiile deloc de neglijat ale unui an de mandat.

 Așa încât este greu să bagi mâna în foc: cine va pica - moțiunea sau guvernul? O vorbă din bătrâni spune că nu e indicat să zici „hop” înainte de a sări pârleazul. După aia poți să zici orice.

Topic: 

Format: 

Rubrici: