Publicat: 4 August, 2020 - 10:56
Share

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorul Poliţiei de Frontieră Girişu de Criş - judeţul Bihor au depistat, în două autoturisme care circulau în regim taxi, cinci cetăţeni din Sri Lanka, intraţi legal în România, care intenţionau să treacă graniţa în Ungaria.

În data de 03.08.2020, în jurul orei 16.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţie de Frontieră Girişu de Criş - I.T.P.F. Oradea, aflaţi în misiune pe comunicaţia Oradea - Cefa, la aproximativ 5 km de frontieră, au descoperit în două autoturisme care circulau în regim taxi, conduse de doi cetăţeni români, cinci cetăţeni străini - patru bărbaţi şi o femeie.
Întrucât aceştia nu îşi justificau prezenţa în zona de frontieră, au fost transportaţi la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră pentru cercetări.

În cadrul verificărilor preliminare, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că persoanele respective sunt cetăţeni din Sri Lanka, cu vârste cuprinse între 26 şi 39 de ani, care au intrat legal în România în baza unor vize de lungă şedere cu drept de muncă. Aceştia au declarat că se îndreptau către frontiera cu Ungaria cu intenţia de a ajunge într-un stat din Spaţiul Schengen.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat pentru cei cinci cetăţeni din Sri Lanka şi de trafic de migranţi pentru şoferii autoturismelor, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale ce se impun.

Totodată, autoturismele folosite de aceştia au fost indisponibilizate la sediul I.T.P.F Oradea până la finalizarea cercetărilor.

Revenim cu menţiunea că, "fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzeşte, transportă sau adăposteşte o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranţi şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. (art. 263 Cod penal)".

Astfel, recomandăm persoanelor care domiciliază în apropierea frontierei de stat sau care desfăşoară activităţi de transport, de taximetrie sau de transport ocazional să anunţe imediat echipajele Poliţiei de Frontieră sau să sune la numărul de telefon 021.9590 (serviciu telefonic care funcţionează non-stop) în momentul în care cetăţeni străini le solicită astfel de servicii.

Cetăţean român depistat la volanul unui autoturism cu documente false

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borş au depistat un cetăţean român care a prezentat la controlul de frontieră un permis de conducere şi un permis de rezidenţă false.

În data de 03.08.2020, în jurul orei 13.25, la Punctul de Trecere a Frontierei Borş, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, cetăţeanul român S.S, în vârstă de 32 de ani, la volanul unui autoturism marca Mercedes Benz, înmatriculat în România.

La controlul specific, bărbatul a prezentat pe lângă documentele de identitate un permis de conducere şi unul de rezidenţă, ambele având însemnele autorităţilor din Slovacia.

Cu ocazia verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că documentele prezentate nu îndeplinesc condiţiile de formă şi fond ale unora autentice, acestea fiind false. Poliţiştii de frontieră au efectuat cercetări în urma cărora au constatat că bărbatul nu deţine permis de conducere.

Cu privire la cele constatate bărbatul în cauză a declarat că a obţinut permisul de la persoană a cărei identitate nu o cunoaşte, în schimbul sumei de 3.800 euro.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere, uz de fals şi complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Purtător de cuvânt al I.T.P.F Oradea
Comisar-şef de poliţie BONDAR LAURA BEATRICE

Tag-uri Institutii: