Publicat: 23 Noiembrie, 2017 - 11:49
Share

Patrimoniul chinologic al Serviciului Vamal a fost completat cu încă cinci exemplare canine, rasele Ciobănesc Belgian Malinois și Flat Coated Retriever, recunoscute pentru abilitățile de depistare a produselor din tutun. Câinii sunt donați de către compania Japan Tobacco International (JTI), care a mai donat patru câini de serviciu și în anul 2011, asigurând, totodată, și finanțarea cursurilor de instruire pentru echipele canine formate. 

Ceremonia de donație a avut loc în cadrul întrevederii Directorului General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu responsabili din cadrul Reprezentanțelor JTI din Republica Moldova și România. Vitalie Vrabie le-a mulțumit reprezentanților JTI pentru susținerea autorității vamale în demersurile de dezvoltare a capacităților instituționale în domeniul antifraudă, menționând că: ”JTI continuă să fie unul dintre cei mai consecvenți aliați ai Serviciului Vamal în lupta împotriva traficului ilicit cu țigarete, inclusiv cele contrafăcute, asistență care a contribuit semnificativ și la înregistrarea unor rezultate notabile pe acest palier.” 

Potrivit datelor deținute, pe parcursul primelor 10 luni ale anului curent, au fost depistate în total 5 465 660 de țigarete, cu circa 35% mai mult decât în perioada precedentă din 2016. De menționat că, din totalul celor peste 5,4 mil. de țigarete reținute, aproximativ 60% au fost depistate de către echipele canine ale Serviciului Vamal. ”Aceste cifre confirmă încă o dată necesitatea dezvoltării domeniului chinologic și sporirea numărului echipelor canine specializate în detectarea bunurilor restricționate, prohibite sau care constituie obiectul declarării obligatorii”, a punctat Directorul General al Vămii. La rândul său, Directorul JTI, Dorin Pavaloi a declarat că: „Eforturile JTI în Moldova și în România fac parte din misiunea JTI la nivel global, de a colabora cu autoritățile pentru combaterea comerțului ilegal cu țigarete. În 2007, JTI a încheiat cu Comisia Europeană un Acord pentru combaterea comerțului ilicit, pe o perioadă de 15 ani, în valoare de 400 milioane dolari. Potrivit acestui document, în cazuri de confiscări mai mari de 50.000 de țigarete, compania producătoare plătește integral diferența de taxe dintre statul în care au fost confiscate și statul pentru care erau destinate. 

În cazul în care confiscările totalizează, într-un an, 90 milioane bucăți, diferența de taxe e plătită de patru ori. Contrabanda cu țigarete are efecte grave asupra veniturilor bugetare, mediului de afaceri, dar și asupra societății în general, determinând creșterea criminalității organizate. Vom colabora în continuare cu autoritățile într-o manieră deschisă, constructivă și transparentă, pentru a ne aduce astfel contribuția la dezvoltarea economico-socială a Moldovei.” Necesitatea dezvoltării domeniului chinologic a fost susținută și de către Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria: ”Ne bucurăm să putem contribui la combaterea comerțului ilegal cu țigarete, pe ambele maluri ale Prutului. JTI a donat Vămii române, începând din 2006, peste 50 de câini, asigurând totodată suport logistic pentru trainingul echipelor canine. 

De asemenea, JTI a sprijinit Serviciul Vamal din Moldova, pe lângă o serie de echipamente specifice și cu cinci câini pentru combaterea contrabandei. Echipele canine sunt foarte eficiente și au un rol important în prevenirea comerțului ilicit. Aproape zilnic, câinii prezenți în punctele vamale de la granițele României reușesc să depisteze produse din tutun. De exemplu, câinele Speedy a descoperit la finele lunii septembrie circa 250.000 pachete, în judeţul Satu Mare, țigaretele capturate având o valoare de peste 500.000 euro! Vom pune și pe viitor la dispoziția autorităților din România și Moldova experiența și resursele noastre.” 

Centrul Chinologic al Serviciului Vamal a fost fondat în anul 2007 și, până la această donație, avea în dotare 21 de exemplare canine specializate în detectarea diferitor tipuri de produse. Câinii donați vor fi specializați inclusiv în detectarea drogurilor și a precursorilor, iar unul dintre patrupezi este instruit în depistarea banilor cash. Notă: Istoria cooperării Serviciului Vamal cu JTI datează din anul 2008, având la bază un Protocol în care sunt prevăzute principiile de colaborare între părți. În cadrul colaborării instituite, autoritatea vamală a beneficiat de asistență tehnică și metodologică din partea JTI, constând în donații de dispozitive tehnice pentru Serviciul antitabac și Centrul Chinologic, precum și în organizarea de cursuri de instruire pentru angajații entităților menționate. 

De asemenea, compania a donat Serviciului Vamal trei unități de transport, mai multe loturi de echipamente performante de control, precum si cinci voliere pentru cazarea și întreținerea câinilor. 

Localizare: 

Geolocation is 47.0169222, 28.85122899999999

Tag-uri Nume: