Publicat: 18 Noiembrie, 2015 - 12:20
Share

Legea votului prin corespondenţă, adoptată pe 28 octombrie, este constituţională, a decis, miercuri, Curtea Constituţională (CC).

CCR a respins obiecțiile de neconstituționalitate formulate față de Legea privind votul prin corespondență, precum și modificarea și completarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, dar și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.

Legea privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, a fost adoptată, în 28 octombrie, de Camera Deputaţilor, forul decizional.

Pe 19 septembrie, şi Senatul a adoptat proiectul de lege.

În 3 noiembrie, ALDE a anunţat că grupul său parlamentar de la Senat, alături de grupul UDMR, senatori de la UNPR şi PSD, respectiv, un senator independent au depus la Curtea Constituţională o contestaţie la legea votului prin corespondenţă.

În comunicatul ALDE, se arată că prin această lege sunt  încălcate principiile prevăzute în Constituţie, cum ar fi caracterul direct al votului.
De asemenea, semnatarii contestaţiei susţin că votul prin corespondenţă instituie un privilegiu pentru o categorie anume de cetăţeni - cei care trăiesc în străinătate- fapt interzis prin Constituţie.
În sesizare se mai precizează că legea ridică mari probleme privind posibila fraudare a votului.